Brev

Dårlig karaktere

Hej.
Jeg har været til nogle eksamener og har fået dårlige karaktere. Mine lærere har indirekte sagt at jeg ville kunne gøre bedre. Jeg gjorde alt hvad jeg kunne, og var sindsygt nervøs. Jeg følte selv at det havde gået godt da jeg var inde (de var alle sammen mundtlige). I fysik trak jeg det bedste og nemmeste emne. Alle ville have det, og jeg fik det! ‘

Imorgen skal jeg i skole igen, og alle vil sikkert spørge mig om min karakter og hvad jeg trak. Jeg har dårlig samvittighed over at have trukket det nemmeste og alligevel ikke have fået en god karakter. Mange af de andre har skrevet på facebook at de trak et forfærdeligt emne og at de alligevel fik en god karakter.

Jeg har ikke lyst til at komme i skole i morgen. Jeg har heller ikke lyst til at sige at jeg ikke vil sige min karakter højt (det er tabu i min klasse). Jeg føler mig så dum! Jeg plejer at være en af de bedste i min klasse, men nu har jeg bare fået så dårlige karaktere…

Min lære sagde at hvis jeg var mere frembrusende ville jeg have fået en bedre karakter, det skulle jeg aldrig have sagt til min far. Han bliver ved med at sige at jeg har for lidt selvtillid og skal tro mere på mig selv, jeg vil godt have ham til at holde op med at sige det hele tiden, men jeg kan ikke sige det uden at begynde at græde.

Jeg prøver at være stærk, men jeg kan ikke lade være at græde. Jeg har tænkt over om det er en dårlig periode jeg har. Men så ville det være en to’års lang dårlig periode. Jeg skal på gymnasiet til næste år. Mine årskaraktere er ret gode indtil videre. Jeg har fået 10 i alle fag. Men til alle mine eksamener har jeg kun lige bestået.

Jeg ved godt jeg er meget nervøs, men er det fordi jeg har for lidt selvtillid? Folk tror jeg kan klare at høre kommentare om mine eksamener fordi de tror det bare er en fase. Før hen fik jeg kun 10 og 12. De to sidste år har de ligget forfærdeligt meget lavere. Jeg er bange for at det bare kommer til at gå dårligere og dårligere…

Hvad skal jeg gøre for at komme over mine dårlige karaktere og starte forfra? -og ikke komme til at græde hver gang der er nogen der nævner karaktere og eksamener. Jeg skal forresten til eksamen igen i morgen. Det er et fag jeg er stærkt i, men jeg tror ikke det nytter noget.

Jeg får sikkert en dårlig karakter. Jeg tror snart ikke jeg kan klare flere dårlige karaktere.

Pige, 16 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år
Tak for dit brev. Sikke du knokler! Ja både med dine eksamener, dine præstationer, din skræk for dårlige karakterer, din selvtillid og din far. Pyh, jeg kan godt forstå at det er hårdt.

MEN jeg er ret overbevist om, at der findes en vej ud af det hele...

Du skriver at du gennem de sidste 2 år, har fået dårligere karakterer. Det er svært for mig at vide hvad dårlige karakterer helt konkret mener. Mon det betyder lave karakterer eller ”bare” dårligere, end du har været vant til? Men ligegyldigt hvad påvirker det dig meget, kan jeg læse ud fra dit brev. Du skriver, at du føler dig dum, og at du har dårlig samvittighed, da du synes at du burde kunne klare det bedre end du gør.

At gå til eksamen kræve en del af en. Man skal forberede sig til det, ved ikke altid hvad man kan forvente sig, har også ofte brug for lidt held, og skal forsøge at efterleve nogle forventninger man møder hos lærere/klassekammerater/familie/ og ikke mindst sig selv.

Din lærer fortæller dig, hvad der skulle til for, at du kunne få en højere karakter, det skal din lærer også gøre.  Jeg mener dog også at din lærer først og fremmest, skal fokusere på alt det der gik godt.

Jeg ved det jo ikke, men det kan lyde til, at du måske er din egen værste kritiker. I hvert fald synes jeg du lyder til at være meget hård ved dig selv, og at du har meget store forventninger til dig selv. Der er ikke noget i vejen med at have forventninger til sig selv, at have et mål – men det er ligeledes også en del af gamet, at det så ikke altid går, som man forventer og/eller ønsker.

Det lyder også til, at en del af din identitet er båret af, at du er hende, der får de gode karakterer? Men når alt kommer til alt er en karakter ”blot” et tal. En måleenhed på en nu og her præstation. Og jeg tænker at du jo er meget mere end det. Jeg tænker, at du nok ville have meget gavn af, hvis du øvede dig i at fokusere på alt det andet, du ellers er god til, som ikke nødvendigvis handler om at gå til eksamen...

Du skriver, at du ønsker råd til, hvorledes du kan komme over dine dårlige karakterer og starte forfra. De karakterer du har fået, kan du jo ikke gøre noget ved. De eksamener du har været til, er ovre. Så mit råd vil være at fokusere på, hvad der lykkes for dig, hvor de gode oplevelser gemmer sig. Jeg kan forstå, at du faktisk får rigtig gode årskarakter? Det vil sige, at du faktisk godt kan få gode karakter, ikke?

Din udfordring ligger i eksamenssituationen. Jeg kan fortælle dig, at du ikke er alene mht at blive meget nervøs, når du går til eksamen. Jeg havde det selv sådan. At det blot handler om at få mere selvtillid, synes jeg er nemt sagt. Og din far tænker måske nok ikke over, at man ikke lige får mere selvtillid, ved at andre fortæller en, at man mangler den og skal sørge for at få mere selvtillid – for hvordan gør man lige det?!

Hvis du har en lærer, som du har tillid til og kan tale med, synes jeg du skal få en snak med ham/hende om hvordan du har det – du kunne fx vise vores brevveksling? Ved at få snakket med en voksen fx din lærer, kan det måske hjælpe dig til at få nogle værktøjer til, hvordan du kan gribe en eksamenssituation an, så du får mulighed for at opnå de resultater du ønsker dig. Jeg ved at der fx på de fleste gymnasier, er mulighed for at få samtaler og hjælp i forhold til at komme sig over sin ”eksamensangst”.

Brug lidt tid på at fokusere på andet godt i livet og husk at det skal være sjovt at leve – måske du skal øve dig i at brug det lille, men nyttige ord PYT engang imellem..?

Jeg håber det gik godt for dig til den eksamen, du frygtede.
Håber også, du kan bruge mit svar til noget. Du er altid velkomme til at skrive igen eller du kan ringe til BørneTelefonen på 116 111, eller skriv på UngeChatten, hvor der begge steder sidder rådgivere klar til at tale med dig.

Bedste hilsner BørneBrevkassen

 

 

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat