Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

12 tal igen? HO!

Hej.

Jeg har gået i klasse med nogle piger i 3 år, og de ender altid med at få 12 i alle fag.

Jeg var så træt af det en dag, at jeg efter skole sammen med en veninde skrev nogle ting på væggen, som nok ikke skulle have været skrevet.

Vi skrev “12 tal igen? HO!”, “Bitch”, og “12 er intet i forhold til personlighed, husk det!!!”

Jeg troede aldrig der ville være nogen der ville se det, for det var aldrig meningen, men de så det, og på vores klasses facebook side, lagde den ene af pigerne et billede op, med det vi havde skrevet.

Hun skrev at det var utrolig barnligt og kørte på det. Hende der havde gjort det med mig, fik så skylden for det, med en af mine veninder som ikke havde haft noget med det at gøre (til trods for at hun havde udtrykt vrede over for dem) Så jeg følte at jeg blev nødt til at gå til kende med det, og sige det var mig. 

Min veninde som havde gjort det med mig ville ikke blandes ind i at jeg ville sige det, så jeg gjorde det selv, og lovede at jeg ikke ville sige at hun havde været med til det.

Men nu er jeg bange for at de allesammen vil hade mig.

9. Klasse er snart slut, men jeg ville være rigtig træt af at jeg skal ses på som en kælling resten af tiden.

Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre – nogen råd? :/

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 

Tak for dit brev. Ja, det er lidt øv, når man kommer til at gøre noget, som man senere bliver ærgelig over og fortryder. Det er ikke en rar følelse. Når så det bliver sat sammen med en bekymring over, hvad der mon vil ske fremover i den sidste tid af 9. klasse, så kan jeg godt forstå, at det måske er lidt svære tanker og følelser der fylder i dig for tiden.

Jeg synes allerede du er et godt stykke på vej, ved du står ved det og nu spørger efer råd. Det er bestemt et rigtig godt skridt, du har taget, det er godt gået! Jeg synes også det er helt vildt god stil, at du gerne vil stå frem og få fortalt, at det var dig der kom til at skrive noget, som du måske ikke er så stolt af og som du måske fortryder rigtig meget. Nogle gange kan man komme til at gøre  ting pga. følelser og måske man har følt det lidt uretfærdigt eller bare er træt af den måde som ting bliver kørt op til. At man gør ærgelige ting pga. følelser i det øjeblik man gør det, er ikke en undskyldning for, at det er 'okay' at gøre, men det kan være en forklaring. Og når man skal give en undskyldning, eller noget i den retning, kan det være en god ide at have en forklaring klar, så kan den virke lidt bedre og være et slags bevis for, at man har tænkt på situationen og helt ærlig er ked af, at man gjorde noget, der måske ikke var så smart. Måske handler det i skrev ikke så meget om pigerne, der får 12 taller, men om det fokus der er på karakterer - det ved jeg, der er rigtig mange, der kører træt i. Altså det at blive målt og vurderet udelukkende på karaktererne, for der er jo rigtig meget andet værdifuldt i livet og ved de mennesker man har omkring sig. Måske er det også det, du og veninderne bliver ramt af?

Som jeg læser dit brev, så har du allerede sagt det? Hvordan gik det, tog hun godt imod din undskyldning og måske forklaring? Alligevel fortæller du, at du er bange for, at de andre stadig vil synes dårligt om dig. Måske det kan være tid at fortælle en af dine lærere om det, måske så han/hun kan hjælpe dig og pigen og måske hele jeres klasse med at få styr på, at denne enkelte situation ikke kommer til at fylde den sidste tid i jeres klasse. Måske I kan få en snak om det pres, karakterer kan ligge henover klassen, måske især i denne tid, så man glemmer andre værdifulde ting i fællesskabet. 

Det kan nogle gange være svært at tage imod en undskyldning og det kan være svært at give en og begge dele kan også tage lidt tid, før de 'virker' hos den enkelte. Derfor kan man måske sige, at tiden ikke helt er på din side, fordi I slutter lige om lidt. Måske kan det være endnu en grund til at tage fat i en voksen som du er tryg ved, som kan hjælpe jer med at få løst den svære situation helt. Hvad tænker du mon om det? Har du talt med dine veninder om, hvordan du kommer bedst ud af situationen? Ikke bare hende der var med i det, men måske også nogle andre, som ikke er indblandet? Deres ideer og foreslag til, hvordan man måske kunne komme helt og godt ud af situationen. Jeg kender slet ikke til din familie og jeres forhold, men jeg kommer også sådan til at tænke på, om det mon ikke også kunne være rart at fortælle dine forældre om det hele, så de måske kan være ekstra opmærksomme og omsorgsfulde i den kommende tid? Eller nogle andre voksne, som kan gøre det samme for dig? 

Jeg synes du har taget rigtig mange gode beslutninger og valg efter den situation du havnede i og det skal du altså huske at være stolt af. Jeg kan forestille mig, at det har krævet meget mod og mange kræfter at tage ansvar for, at du kom til at gøre noget du fortryder, er det mon rigrigt? Det mod og de krafter kan jeg forestille mig, at du måske også kan bruge til at 'samle dig dig selv op' med. For altså, du er langt fra den eneste, der er kommet til at gøre noget man fortryder bagefter... Når man så har prøvet at gøre noget man fortryder og gør det godt igen, så godt man nu kan, så må man også prøve at tænke på noget andet og slutte fred med sig selv over, at man til sidst gjorde det der føltes som det 'rigtige'. Jeg håber det giver mening? 

Jeg vil ønske dig rigtig meget godt på din videre rejse gennem det svære og håber rigtig meget, at du også møder lysere og spændende tider i slutningen af din 9. klasse. 

Kærlig hlisen BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat