Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

vil ikke bo hos min mor

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 13 år

Tak for dit brev. Det lyder til at I går igennem en svær tid. En skilsmisse er en rigtig stor omvæltning for en familie og det kan godt tage noget tid før man finder tilbage til gode rutiner. Voksne og børn reagerer forskelligt på en skilsmisse – nogen blive meget kede af det og nogen bliver måske mere sure. Men det er de voksne, der har valgt at de vil skilles og det er altid deres ansvar at det ikke går ud over børnene.

Det er ikke helt rigtigt, når din far siger, at du ikke har noget at sige i forhold til hvor du gerne vil bo. Det er faktisk sådan, at dine forældre og myndighederne skal lytte til dig, når det handler om dig og hvor du har det bedst. Du har ret til at blive hørt! Når du er 10 år kan du bruge den rettighed, der kaldes initiativret. Initiativret betyder at du kan bede Statsforvaltningen (skilsmissekontoret), om at holde et møde med dine forældre, hvis du har brug for, at de snakker med dine forældre om, du vil bo mere hos din far.

Statsforvaltningen hjælper dine forældre med at snakke sammen om, hvad der er bedst for dig og dine brødre på en god måde - for eksempel om det ville være en god idé med en anden samværsordning end 7/7. Det skal nemlig helst passe bedst til barnet, og det er forskelligt hvad der er bedst og hvor længe det er bedst. Så aftaler om samvær skal/kan ændres så det passer bedst til barnet - også når du bliver ældre. Det handler nemlig om, at barnet skal have det bedst muligt, når forældre beslutter at blive skilt.

Du har mulighed for at ringe til Statsforvaltningen på deres: Børnenes skilmissetelefon på 20 600 550, mandag til fredag kl. 11-16. Her kan du snakke med en rådgiver om det ting, som du godt kunne tænke dig blev ændret fx at være mere hos din far. Og her kan du også spørge om det at bruge din initiativ ret. Du kan også kigge på deres hjemmeside, så du kan se, hvad de ellers skriver om på deres side: http://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=8905 

Måske kender du en sød voksen, som ville kunne hjælpe dig, hvis du gerne vil kontakte Statsforvaltningen? Måske en lærer eller en anden god voksen? Du er også velkommen til at ringe til BørneTelefonen og få hjælp til, hvordan du kan tale med Statsforvaltningen eller med dine forældre.  

Du kan også læse vores råd til børn og unge i skilsmisse: https://www.bornetelefonen.dk/tema/skilsmisse

Måske har dine forældre også brug for at få lidt rådgivning, om det at blive skilt og finde ud af tingene på gode måder? Det kan de få gratis rådgivning til på vores ForældreTelefon på 35555557. På ForældreTelefonen kan forældre ringe ind og få gode råd til de ting, de synes er svære. Fx ikke at skælde ud og hvad man kan gøre i stedet for at skælde  ud. Mon ikke, at dine forældre også vil synes det var dejligt, hvis de kunne blive gladere forældre. 

Hvis det kan være svært at sige, kan du måske skrive et brev om,  hvordan du har det og hvordan du ønsker det kunne blive bedre? Du kunne for eksempel skrive: ”Kære mor/far. Jeg skriver til dig, fordi jeg synes at vi skændes meget for tiden og det gør mig rigtig ked af det. Jeg har snakket med BørneTelefonen og de har foreslået at du kan ringe ind til deres ForældreTelefon på telefonnummer 35 55 55 57. De kan for eksempel give gode råd til, hvordan man ikke skændes så meget. Jeg håber at du vil prøve det. Det ville betyde meget for mig, hvis vi kunne blive mere glade.”

Det er super sejt at du har skrevet herind. Det viser at du er modig og klar på at gøre noget ved din situation.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat