Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Skilsmisse

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige
Tak for dit brev. Det er godt, at du har fundet på at skrive til os, for jeg kan forstå, at du har brug for ” at tale” med nogen om, hvordan du har det lige nu.

Det er helt forståeligt, at du er ked af det og forvirret. Dine forældre er skilt og selvom det er nogle år siden og selvom, det virker som om, dine forældre er rimelig gode venner, så ønsker man nok næsten altid, som barn, at ens familieliv ikke ændrer sig for meget.

At ens forældre ikke finder nye kærester, at de ikke flytter sammen med deres nye kærester og at familiens traditioner (jul, påske, fødselsdage) vil være, som de altid har været. Jeg kan forstå, at I i din familie, har været så heldige, at I har kunnet holde jul sammen hos din mormor og morfar, i de første to år, hvor dine forældre har været skilt. Nu skal det så ændres, og det kan jeg godt forstå, at du er ked af.

Men du må nok indse, at din jul, nok aldrig vil blive, som den var, så måske ville det være en ide, hvis du tænkte jeres gamle juletraditioner igennem og fandt ud af, hvilke du gerne ville fortsætte med. Det kunne være det, I spiser juleaften, traditioner for de sange, som I synger, når I går rundt om træet, det kunne også være rækkefølgen og måden I pakker gaverne ud, det kunne være mange små ting, som du gerne vil fortsætte i den ”nye juleaften”, I nu skal til at have.

Mulighederne er mange og på sigt er det ikke nødvendigvis dårligt... Prøv at bruge lidt tid på at tænke jeres jul igennem og find ud af, hvad du gerne vil have, at I fortsætter med. Jeg tænker, det så vil være rigtig godt, hvis du kunne tale med din mor, mormor og morfar, om hvad du har tænkt på og hvordan du godt kunne tænke dig, jeres juleaften skulle foregå.

Jeg kan forstå, at du/I har valgt en ordning, der hedder 9/5, i forhold til hvornår, du skal være hos din mor og din far. Er det, den måde dine forældre har syntes, at det var bedst? Er du mon blevet spurgt om, hvad du gerne ville..? Loven siger nemlig, at alle børn skal høres, dvs have lov til at fortælle, hvad de gerne vil. Derefter skal de voksne tage børnenes ønsker med ind i deres overvejelser. (Men det er ikke det samme som, at man selv kan bestemme.)

Uanset om du er blevet spurgt eller ikke, kan du måske godt sige til dine forældre, at du gerne vil have, at I taler sammen, om det nu fungerer, som det skal. Situationen er jo en anden nu, de begge har fundet en kæreste og nu hvor din far vil flytte sammen med sin kæreste og hendes børn. Derfor tænker jeg, at det ville være helt relevant, at tale om jeres samværsordning fungerer til alles tilfredshed.

Hvis ikke du synes, de lytter til dig, så har du faktisk mulighed for at bede myndighederne (Statsforvaltningen) om at indkalde dine forældre til et møde, hvor de sammen med en fra Statsforvaltningen skal tale om, samværsordningen og dine ønsker. Her på hjemmesiden kan du læse mere om det. klik på børns rettigheder i skilsmisse>>.

Jeg tænker også, det ville være godt hvis du selv kunne få fortalt din far, at du synes det er svært, at forholde sig til de mange kærester, han har haft siden skilsmissen. Måske forklare ham, at du bliver ked af det og forvirret når du skal flytte sammen med, hans kæreste og hendes børn. Prøv om du kan få ham til at forstå, at det er overvældende for dig, at du gerne vil, men at du har brug for tid til at vænne dig til alt det nye, der sker i dit liv. Tror du, at du kan det, selvom du er bange for hans reaktion?

Måske kunne du få en voksen med, en du har tiltro til? Måske din farmor, eller din mormor? Håber du vil kunne få en god samtale med din far specielt, og også begge dine forældre. Hvis du mangler nogen at snakke med, er du også altid meget velkommen til at benytte BørneChatten eller ringe til BørneTelefonen på 116 111.
Kærlig hilsen BørneBrevkassen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat