Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mine forældrer…

Hej…

Jeg er en dreng på 13 år der har brug for hjælp.

Min mor og far er begyndt at komme op at skændes. De står og råber af hinanden imens jeg ser på…

Mit spørgsmål er om jeg kan gøre noget for at få dem til at stoppe?

Jeg har hørt dem snakke om skilsmisse… 🙁

Håber i svarer…

Kh _____

Dreng, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 13 år!

Tak for dit brev. Det er rigtig godt, at du skriver for at få hjælp, for jeg kan høre, at situationen hjemme hos dig er rigtig svær lige nu. Jeg vil forsøge at svare dig, så godt jeg kan.

Det er aldrig rart for børn, når deres forældre skændes, og oven i købet står og råber af hinanden, som du skriver, at dine forældre gør. Jeg kan godt forstå, hvis du bliver ked af det og måske også bekymret for, hvad der kommer til at ske, når du hører dem snakke om skilsmisse.

Når forældre skændes og råber af hinanden, er der mange børn, der ligesom du, vil gøre alt hvad de kan, for at få dem til at holde op. Nogle børn tænker måske også på, om det kan være deres skyld, at deres forældre er så sure på hinanden. Tænker du mon også på det? Til det vil jeg sige, at det aldrig er børnenes skyld, at forældrene skændes, og måske beslutter sig for at blive skilt. Det er udelukkende forældrenes ansvar, hvis deres forhold ikke fungerer, eller hvis de måske er vokset fra hinanden. Men det er selvfølgelig børnene, det går ud over hvis de skal skilles, og det er rigtig uretfærdigt, da de slet ikke har noget at gøre med forældrenes skænderier og heller ikke beslutningen om, at de måske skal skilles.

Du skriver, at dine forældre står og råber af hinanden imens du ser på. Jeg tænker på, hvad du mon gør når det sker, for det må være meget ubehageligt for dig, at stå og se på det. Bliver du stående indtil de er færdige med at råbe? Går du et andet sted hen, fx ind på dit værelse? Når der er så dårlig stemning, som der er hjemme hos dig i øjeblikket, tror jeg det er rigtig vigtigt, at du er god til at passe på dig selv. Det kan du fx gøre ved fjerne dig fra det, der er ubehageligt. Måske kan du går over til en af dine venner, gå en tur, tage hovedtelefoner på, så du ikke kan høre, at de råber, eller noget helt andet. Jeg tror, at det ville være godt for dig, at fjerne dig fra den ubehagelige stemning, da mange børn, der er i samme situation som dig oplever, at de bliver rigtig triste, bekymrede og spekulerer meget på det der sker der hjemme, når de er i skole, til fritidsaktiviteter m.m. Nogle kan slet ikke lade være med at tænke på det hele tiden, fordi det fylder så frygtelig meget inde i deres hoveder, så det kan være svært at have plads til andre ting – og også svært at koncentrere sig i skolen. Kan du mon genkende noget af det?

Jeg tror, at det bedste du kan gøre, for at få dine forældre til at stoppe er, at fortælle dem hvor ubehageligt det er for dig, at høre på. Du kan også fortælle dem, at du bliver rigtig bekymret, da du har hørt dem snakke om skilsmisse. Jeg tror det er vigtigt, at dine forældre får at vide, hvad det gør ved dig, at de skændes. Hvis du synes det er svært at sige til dem, kan du måske vise dem det brev du har skrevet til BørneTelefonen, og mit svar til dig. Det kan måske hjælpe dem til at forstå, hvor ubehageligt det er for dig, at høre på.

Jeg ønsker dig alt det bedste.

De kærligste hilsner fra BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat