Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min mor og Far

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 13 år

Tak for dit brev. Hvor er det godt at du finder på at skrive til os og bede om hjælp.

Jeg forstår godt at du synes, det er vildt irriterende, at dine forældre ikke kan være tale sammen uden at skændes! Jeg tænker, at det nok heller ikke har været særlig rart at være i samme hus med dine forældre, i tiden inden de blev skilt?

Jeg vil gerne forsøge at svare på dit spørgsmål.

Jeg ved at mange børn fortæller om, at det er svært, når deres forældre bliver skilt. Det kan være svært før skilsmissen – men også i tiden efter. Det er en tid med mange forskellige følelser. Nogle kan føle lettelse i starten, fordi stemningen derhjemme har været rigtig dårlig længe…

Man kan også være vred på sine forældre, være ked af det eller også føle sig ligeglad. Det er meget forskelligt hvordan, man reagerer. Ingen følelser er rigtige eller forkerte. Uanset hvilke følelser man har, så er det klart, at man gerne vil se både sin mor og sin far.

Der er lavet en forældreansvarslov – som blandt andet betyder, at du har ret til at være sammen med begge dine forældre. Der skal tages hensyn til dine ønsker, og hvad der er bedst for dig.

Du kan læse mere på denne hjemmeside i forhold den lov og hvad du har ret til: https://www.boerneportalen.dk/kend-dine-rettigheder/skilsmisse-dine-rettigheder/

Men det er jo ikke i orden, at din far har slået både dig og din søster…Men det tænker jeg, at du også godt ved? Du lyder som en pige med omsorg og ansvar for din søster, og gerne stiller dig mellem når din far bliver vred. Men det er altså ikke dit ansvar! Der er andre der skal hjælpe både din søster og dig men. Din far virker også som en person, der kan have brug for hjælp til at styre sin vrede, så han ikke slår jer.

Det kan også være svært at fortælle andre om, at man er blevet slået…Nogle føler, at det er deres egen skyld? Hvad det aldrig er!! Andre ønsker at passe på sin far/ mor og holder det hemmeligt.  Så jeg synes faktisk at det er ret flot og modigt af dig, at du fortæller om det til os. Måske du også tør fortælle det til en anden du er tryg ved? Som ved hvem der kan hjælpe.

Jeg tænker, at din mor siger det med, at du ikke må se din far, fordi hun ønsker at passe på dig.  Hun ønsker ikke, at der sker det samme for dig, som er sket for din søster. Men hun kan ikke bare bestemme det…

For hvis dine forældre har fælles forældremyndighed, skal de forsøge at blive enige om jer børn. Hvis ikke de kan blive enig, så bestemmer Familieretshuset det. Familieretshuset er et slags skilsmissekontor.

I Danmark har alle børn dog ret til at blive hørt, når deres forældre skal skilles eller er blevet skilt. Derfor skal Familieretshuset og dine forældre lytte til dine meninger, inden de beslutter, hvor du skal bo osv. Uanset hvor gammel du er.

Fordi du er fyldt 10 år, har du det, der hedder initiativret. Det betyder, at du kan bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre. Det kan fx være et møde om, hvor du skal bo. Eller hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos. Det kan også være noget helt andet, som du måske er ked af. For eksempel hvis du føler dig utryg hos en af dine forældre.

Din initiativret betyder ikke, at du selv kan bestemme. Det er dine forældre og Familieretshuset, der bliver enige om det. Men de skal lytte til dig. Og dine ønsker skal tages med i deres overvejelser.

Hvis du vil bruge din initiativret, kan du ringe til Børnenes Skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50. Du kan også skrive et brev til Familieretshuset. Print brevet her.

Det kan også være, at du kan bede en voksen, som du kender, om at hjælpe dig med at skrive brevet til Familieretshuset. Måske en lærer på din skole, en pædagog på din klub eller en anden voksen.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Jeg håber at du har mod på at ringe til børnenes Børnenes Skilsmissetelefon  

Da de ved en masse om om de ting, jeg har skrevet til dig i brevet her.

Du er naturligvis også velkommen til at chatte eller ringe på 116111 Børnetelefonen.

Ønsker for dig at du får den hjælp du har brug for, så du kan se både din far og mor.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

 

 

 

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat