Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Min far drikker, og tager stoffer

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Det første, jeg tænkte, da jeg læste dit brev, var, at det er godt, at du har skrevet ind til BørneBrevkassen. Ingen børn skal nemlig gå at have det sådan som du har det - og jeg vil rigtig gerne prøve at hjælpe dig.

Du fortæller, at din far har en psykisk lidelse, og at han nægter at tage sine piller. Du fortæller også, at han drikker, har taget stoffer og at han har været voldelig over for dig, din søster og din mor. Overgreb og vold som slet ikke er i orden.

Jeg kan godt forstå, at du har svært ved at klare det - ikke kun din fars misbrug, men også den skyld du føler. Når man er barn og ung, skal man gerne have en oplevelse af at vokse op i trygge rammer (familier), hvor man føler sig elsket, set og forstået af sine forældre. Man skal gerne have en oplevelse af, at ens forældre er der for én og passer på én.

Jeg tænker, at du skal finde en voksen, som du har tillid til, og som du tænker vil lytte til dig og hjælpe dig. Jeg kan forstå på dig, at du taler godt med din mor, men at din mor på samme tid ikke helt ved, hvad hun skal gøre, fordi hun er bange for at miste dig - mon det er rigtigt forstået..?

Derfor tænker jeg, at det ville være godt, hvis du kunne finde en anden voksen end din mor - kan du følge mig..? Måske du kunne fortælle din lærer, en voksen i din klub (?), en god nabo eller en venindes mor, hvordan du har det derhjemme, hvad du er utryg ved, og hvad det er der gør, at du snart ikke kan klare det mere. Tror du, at du kan det..?

Hvis du synes, det er svært at sætte ord på og i det hele taget at tage hul på sådan en snak, tænker jeg, at du evt. kunne vise dem dit brev til BørneBrevkassen og mit svar... Nogen gange kan det nemlig være nemmere at tale ud fra et brev... Og jeg synes, at du meget fint beskriver, hvordan du har det derhjemme.

Du fortæller, at din mor ikke tør at blive skilt fra din far, fordi hun er bange for at miste dig. Jeg tror ikke, hun mister dig - tværtimod vil hun vise sig som en ansvarsbevidst og omsorgsfuld mor, der tager sit forældreskab alvorligt.

Der er ikke nogen grænse for, hvornår børn bliver hørt i skilsmissesager (f.eks. hvor de gerne vil bo og hos hvilken forælder). Børn har ret til at blive hørt, når der skal træffes beslutning, som har betydning for deres liv. Det betyder, at myndighederne skal lytte til dine meninger, når de skal træffe beslutninger, som handler om dig - også selvom du er under 12 år. Det er ikke det samme som at du selv bestemmer, men du har krav på at blive hørt.

Hvis du er usikker på, hvad du kan gøre (eller din mor kan gøre), kan du læse mere om skilsmisser > her

Når jeg læser dit brev, bliver jeg en smule bekymret for dig - for det, din far gør ved dig og din søster (og din mor), er slet ikke ok. Når børn og unge ikke trives derhjemme, er det deres kommune, der skal hjælpe dem. I Børns Vilkår har vi noget, der hedder en bisidderordning. En bisidder fra Børns Vilkår er en voksen, der kan støtte dig, når du skal til møder i kommunen.

En børnebisidder er en voksen, du kan stole på, og som ser tingene fra dit perspektiv. Det er en voksen, der kender dine rettigheder, og som kan hjælpe dig med at genfinde troen på dig selv. Du kan læse mere om det > her

Du kan komme i kontakt med en børnebisidder i Børns Vilkår ved at ringe til BørneTelefonen på 116 111 eller ved at ringe direkte på dette tlf. nr. på 3555 5559 (mandag-torsdag kl. 9-16 og fredag kl. 9-15).

Du skal også vide, at du er meget velkommen til at ringe eller SMS'e til BørneTelefonen på 116 111 eller at logge på Børnechatten, hvis du har brug for at tale med en af vores dygtige rådgivere der. De vil rigtig gerne lytte til dig og hjælpe dig.

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat