Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Ked af det, og nervøs

Hej
Jeg er en pige på 14, og jeg er rigtig ked af det her fortiden! For to år siden døde min papfar, og det har jeg Harry det ritigt svært ved! Min rigtige far bor i københavn, og jeg selv i Jylland! Jeg ser ham engang i ugen, da han også har skaffet en lelighed her hvor jeg bor hos min mor.

Men sagen er den, at jeg flyttede skole for et år siden og har det super godt på min nye skole. Nu har min mor så fået en ny kæreste, som bor helt på Fyn ca 1 time til halvanden væk fra hvor jeg bor nu, de har besluttet sig for at vi nu skal flytte til Fyn snart!

Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre for kan ikke undvære mine veninder, familie osv. Min far og min mor er blevet ekstramt uvenner over alt det her, og kan slet ikke snakke sammen! Hvilket gør mig så ked af det, det er nærmest en skilsmisse om igen! Jeg skal nærmest hele tiden høre dem snakke dårligt om hinanden, eller ihvertfald hentyde til dårlige ting! Og jeg kan ikke klare det!

Når vi så skal flytte har min papfar 3 børn, to drenge og en pige( pigen er lidt drenget)! Når alle os børn er sammen, sidder jeg tit inde i stuen ( når vi er på Fyn, for der har jeg ikke et værelse endu) og så er de alle 3 ellers sammen inden på et værelse, men spørger ikke om jeg vil med… jeg føler mig meget udenfor, og har det forfærdeligt med vi skal bo sammen…

jeg overvejer og flytte over til min far, men ved ikke rigtigt? Jeg er begyndt at få det meget dårligt, og er faktisk blevet hjemme fra skole!

Kan i måske give mig nogle råd?

Kh pigen som ikke vil flytte

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 14 årige pige.

Tak for dit meget fine brev. Hvor er det godt, at du skriver, for jeg kan læse, at den kommende flytning bekymrer dig rigtig meget. Det kan jeg godt forstå, da det lyder som om der er flere store ting, der fylder.

Som jeg læser dit brev, er du både ked af at skulle forlade din skole og dine venner, men også bekymret for, hvordan det skal gå at skulle flytte ind hos din mors nye kæreste og hans børn. Derfor overvejer du, om du hellere skal flytte hjem til din far.

Jeg kan godt forstå dine overvejelser vedrørende flytningen, og jeg synes, at det er nogle rigtig fine tanker, du gør dig. Men jeg kan godt forstå, hvis du føler, at du står lidt alene med det. Det lyder ikke som om, at der helt er nogen, der har spurgt dig, hvordan du har det med det hele? 

Når de voksne bliver skilt, er det deres beslutning. Men det er ofte børnene, der kommer til at stå med de svære tanker og konsekvenser, når der sker skift med nye kærester, flytninger osv. Derfor er det vigtigt, at de voksne tager ansvar for, at alle de ting sker på en god måde. Og det kan være svært, når de ikke snakker ordentligt sammen.

Jeg er ked af at høre, at dine forældre er blevet så uvenner, at de nu ikke kan tale sammen. Jeg synes dog, at det er vigtigt, at du taler med dem begge to om dine bekymringer. Du har været så god til at skrive dine tanker og bekymringer til mig, så du kan jo prøve at fortælle det samme til dine forældre. Måske endda vise dem det her brev? Selvom de er blevet uvenner, så håber og tror jeg, at de stadig begge to vil, hvad der er bedst for dig.

Nogle gange kan det svært for de voksne, at finde ud af hvad der bedst for deres børn. Du kan evt. anbefale din mor eller far, at ringe til vores ForældreTelefon. Her kan de tale anonymt med en rådgiver om, hvordan de bedst hjælper dig i din situation. Det kan også være, at de skal prøve en anden samværsordning i en periode, hvor du måske er noget mere hos din far. De kan ringe på 35555557.

Hvis det er umuligt for dig at tale med dine forældre om beslutningen, vil jeg anbefale dig at tale med en anden voksen som du stoler på; en bedsteforælder, en lærer, en af dine venners forældre? Det er en stor beslutning og ikke noget du skal gå og være alene med. Slet ikke når det gør dig så ked af det, at du må blive hjemme fra skole.

Du har også mulighed for at bruge det, der hedder din initiativret. Når man gør det, skriver man et brev til Statsforvaltningen om, at man ikke er glad for den ordning ens forældre har lavet. Statsforvaltningen hjælper med at bestemme samværdsordninger. Og de kan tage et møde med dine forældre om, hvordan de bedst passer på dig.

Du kan læse mere om initiativret og skilsmisse her: https://www.bornetelefonen.dk/skilsmisse-rettigheder

Held og lykke med det. Hvis du har brug for at tale mere med os kan du altid skrive eller ringe på tlf 116 111.

Mange hilsner

BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat