Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg vil gerne kun bo hos min mor

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13 årige pige

Det kan være noget af et dilemma at stå, når du kan mærke, at du egentlig har behov for en anden aftale med dine forældre,og de ikke helt vil give dig mulighed for det.

Jeg oplever på ingen måde at du virker ond overfor dine forældre, når du udtrykker dine behov. Tværtimod fornemmer jeg, du er en fornuftig og eftertænksom pige, der forsøger at gøre alle tilfredse?

Men det har en konsekvens for dig. Og det er at du bliver stresset af de aftaler, som dine forældre har indgået for mange år siden. Aftaler som måske har virket godt indtil nu, og sikret at du har haft begge dine forældre igennem din barndom.

Nu har du nogle andre behov, som du virkelig er god til at formulere, så jeg ikke er spor i tvivl om, at dem mener du. Jeg kan godt forstå du tænker, at dine forældre burde “mande sig op” For det vil måske være godt for alle, hvis de får taget lidt mere ansvar for deres egne følelser?

Vi hører ofte her på BørneTelefonen, fra teenagere, at der har brug for mere ro i deres hverdag og har brug for en fast base, de ikke skal flytte fra en gang om ugen. Du er bestemt ikke den eneste, der har det sådan.

Jeg vil foreslå dig at du igen tager en snak med din mor og far. En snak hvor du fortæller dem, at du har brug for deres støtte og forståelse omkring dine behov. At du godt ved det sårer dem, men at du får dårlig samvittighed, når du faktisk mere har brug for, at de respekterer dig og giver plads til, at du gerne må have andre behov, end de har?

Du kan evt. snakke med din mor først? Dette skriver jeg fordi du fortæller, at du føler du vil kunne tale bedst med hende? Du kan også vise dem dit brev og mit svar?

Du kan fx foreslå en prøveperiode med en ordning, du har valgt? Det kunne fx være en periode på 3 mdr? Når de 3 mdr er gået, skal du så have rum til, at fortælle hvordan det har virket for dig? Dine forældre er nok nødt til at se i øjnene, at du bliver ældre og bør have plads til at blive mere selvstændig. Inden en samtale, kunne du tænke over, hvordan du helst vil besøge din far? Måske er det hver anden weekend? Måske mere eller måske mindre?

Det er ofte svært for forældre at give slip på deres børn? Men det er også en udvikling der naturligt bør ske. Mens I er små sker der en tæt tilknytning, når I bliver større sker der en sund adskillelse. En adskillelse der er nødvendig, så I børn kan blive selvstændige individer, der kan træffe egne valg i livet. Denne adskillelse starter netop i puberteten og fortsætter frem til du flytter hjemmefra.

Du har også retten på din side. Børn skal høres i sager, som handler om dem. Når man fylder 10 år har man en rettighed, der kaldes for initiativretten. Det er retten til at blive hørt, i forhold til, hvor du vil bo og hvilke samværsordninger der er bedst dig.
Du kan læse meget mere om dine rettigheder i skilsmisser og samvær: Her

Dine forældre kan også ringe til Forældretelefonen, så vil vi guide dem i, at støtte dig bedst muligt. Nummeret er 35555557, du/I kan læse mere om vores forældretelefom her: ForældreTelefonen

Du er velkommen til at ringe, sms´e eller chatte med os på 116 111, når og hvis du får brug for mere støtte.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat