Brev

Jeg føler mig magtesløs

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Mange tak for dit brev. Jeg kan godt forstå, at du synes det hele går stærkt – og det er en svær og sårbar periode, du lige nu går igennem.

Når forældre bliver skilt, har de ofte vidst det (eller fornemmet det) i længere tid end børnene – derfor har de også haft længere tid til at forberede sig på, at det ville ske.

Efter en skilsmisse skal meget bygges op på ny, og det kan tage lang tid. Hverdagen forandrer sig - og lige som man måske føler, at der er kommet ro på, så kan f.eks. en ny mand eller kone, gøre at det hele bliver anderledes igen. Og det kan være svært. Er det mon noget du kan genkende?

Når jeg læser dit brev, fornemmer jeg, at du savner din mor. Lige nu er hun nyforelsket, og har derfor måske mindre tid til at være sammen med dig. Det gør det ikke nemmere, når man ender med at skændes og blive uenige om ting.

Måske føler du dig også lidt alene med ansvaret for, at tingene fungerer på en ordentlig måde derhjemme? Husk, at det er de voksne, der skal tage det største ansvar for det. Men nogle gange de skal vide, hvordan man har det, med den måde hverdagen derhjemme fungerer på.

Jeg tror måske ikke, at din mor er opmærksom på, hvordan du har det – derfor tænker jeg, at det ville være rigtig godt, hvis I kunne finde tid til at snakke sammen – bare jer to. I kunne gå en tur, sætte jer på en café eller finde et tidspunkt, hvor I kan være alene hjemme uden at blive forstyrret.

Jeg kan se, at du er dygtig til at skrive - måske ville det være hjælpsomt, at skrive et brev til din mor, hvor du fortæller, hvad du føler og hvad du savner/ønsker. Så har du mulighed for at få sagt alt det, som du gerne vil sige – uden at blive afbrudt. Og så kan I snakke om det bagefter.

Jeg ved også fra andre børn, hvis forældre er blevet skilt, at det kan være hjælpsomt at snakke med andre om det. 

Mange skoler har en ”skilsmissegruppe”, hvor børn og unge som er i samme situation som dig, mødes og snakker om det sammen med en voksen. Du kan evt. prøve at spørge din lærer eller skolen AKT-lærer, hvis du ved hvem det er?

Jeg håber, at du finder modet til at sætte ord på dine følelser over for din mor.

De bedste ønsker fremover!

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

 

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Måske du tænker: Hvor skal jeg bo? Hvordan har min mor og far det? Er det min skyld de skal skilles? Hvem skal flytte? Skal jeg skifte skole? Skal jeg vælge side? Hvorfor skændes mor og far? Hvorfor spørg mine forældre ikke, hvordan jeg har det? Skal jeg bo med mine søskende? Hvordan fortæller jeg til mine venner, at mine forældre skal skilles?

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også spille Sjit Show prøve quizzen om skilsmisse eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat