Brev

Jeg er bange for at mine forældre er ved at blive skilt.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Det er rigtig godt, at du skriver til BørneTelefonen. Det er ikke nemt at være 13 år, og stå med alle de bekymringer, du har lige nu. Dine forældre har det også svært, men det ændrer ikke på, at de selvfølgelig har et ansvar for dig.

Det ansvar har de svært ved at magte helt godt lige nu. Du skriver, at de skændes og diskuterer meget, og også har talt om at blive skilt. Det er bestemt ikke nogen nem situation for dig at være i.

Når voksne mennesker bliver sure på hinanden og skændes eller diskuterer, kan de godt “komme til” at sige nogle ting, som de egentlig slet ikke mener.

Måske du kender det fra dig selv? At man bliver sur, og siger noget som man måske fortryder bagefter. Det er muligt at dine forældre måske har gjort det, og faktisk slet ikke ønsker at blive skilt.Jeg tænker, om det kunne være en mulighed for dig, at fortælle dine forældre om din bekymring? Fortæl dem at du har hørt dem tale om skilsmisse, og at det har gjort dig nervøs for hvad der vil ske?

Jeg forstår godt din bekymring. Den skal du ikke gå rundt med alene. Derfor synes jeg det vil være godt, hvis du vælger at tale med dine forældre om det, så de ved hvordan du har det og forhåbentlig kan tale med dig om tingene. Hvis du synes det er svært at tale om, kan det måske være en hjælp at skrive det til dem i et brev?

Måske har du brug for lidt ideer til, hvordan du kan starte sådan et brev? Måske kan denne guide hjælpe dig med at komme igang? Guide: skriv det til nogen

Når du har talt med dine forældre, kan det være, at du har endnu flere tanker om skilsmisse – måske fordi din mor eller far ikke kan give dig et klart svar. Jeg ved fra andre unge, at det  kan så føles som en hjælp at tale med en voksen fra Børnenes Skilsmissetelefon

Hvis du ringer til BørneTelefonen på 116 111, sidder der også en rådgiver klar til at tale med dig. Måske har du nogle spørgsmål, som du ikke ønsker at dele med dine forældre. En rådgiver hos BørneTelefonen vil også kunne fortælle dig om Familiehuset, som er det sted, hvor man som barn kan få støtte og hjælp, hvis ens forældre skal skilles. Du er meget velkommen til at ringe. Så hjælper de dig videre.

Jeg håber, at du snarest får talt med dine forældre. Så ved din mor og far, at du bekymrer dig om deres skænderier, som du ikke kan undgå at høre. På den måde kan de tage deres del af ansvaret for, at alle i familien har det bedst muligt i denne svære periode.

Jeg ønsker dig alt det bedste,

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Måske du tænker: Hvor skal jeg bo? Hvordan har min mor og far det? Er det min skyld de skal skilles? Hvem skal flytte? Skal jeg skifte skole? Skal jeg vælge side? Hvorfor skændes mor og far? Hvorfor spørg mine forældre ikke, hvordan jeg har det? Skal jeg bo med mine søskende? Hvordan fortæller jeg til mine venner, at mine forældre skal skilles?

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også spille Sjit Show prøve quizzen om skilsmisse eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat