Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Alt er anderledes

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Hvor er det godt, at du skriver herind! De ting, du beskriver, skal du og din lillebror ikke gå alene med. Du lyder som en omsorgsfuld pige, der er god til at mærke efter, hvordan du og din lillebror har det. Men det kan godt være svært, at gå med de følelser og fornemmelser alene, når man prøver, at få hverdagen til at fungere. 

Det helt naturligt, at der kan opstå nogle svære situationer og nye følelser, når ens forældre, efter en skilsmisse, får nye kærester og familier. I forvejen er ens hverdag og verden forandret, og så sker der pludselig flere forandringer. Nogle oplever, at deres forældre næsten ændrer sig i en periode. Man kan både blive ked af det, vred og forvirret. Og man savner måske, at have sin far eller mor for sig selv. I sådan nogle perioder, er det vigtigt at man får lidt ekstra opmærksomhed og omsorg fra sin mor og far. Det lyder det som om, at I savner fra jeres far.

I har nogle rettigheder, som handler om, at jeres far og mor skal passe på jer og sørge for, at I har det godt. Så I kan være glade og fungere godt i skolen, i jeres familie og med jeres venner. 

Når voksne bliver skilt, sker der sommetider så meget i deres liv, at de helt glemmer, hvordan de passer bedst på deres børn. Men den allervigtigste opgave man har, når man bliver skilt - det er at holde øje med, hvordan børnene har det. Og sørge for, at de har en så god hverdag som muligt. Det skal din far måske have lidt hjælp til at blive mindet om.

Du har nogle muligheder for at hente hjælp, som jeg vil fortælle dig om. Jeg kunne ønske for dig, at du kunne hente hjælp hos en voksen, som kan støtte dig. Jeg tænker på, om du har talt med din mor om, hvordan det er for dig hjemme hos din far? Har du måske en sød mormor eller farmor, som vil være god for dig at tale med? Det kunne også være din klasselærer eller en AKT-vejleder på din skole. De er også interesserede i, at du har det godt, så du kan klare dig godt i skolen og med dine venner.

Der findes også noget, der hedder Initiativret, som handler om, at du kan ringe til Statsforvaltningen og hente hjælp dér, når der er noget, der ikke fungerer for børn i skilsmisser. Det er en mulighed, hvis man ønsker, at der skal ske nogle ændringer i samværsaftalerne; altså hvor man skal bo, og hvor lang tid man skal være hos enten sin mor eller sin far.
Man kan også hente hjælp, hvis forældrene ikke kan samarbejde om at få aftalerne til at køre. Det lyder sådan set ikke rimeligt, at din mor ikke må aflevere din jakke, som du skal bruge til idræt.

Du kan læse mere om initiativretten i boksen hér under svaret.

Jeg håber for dig og din bror, at I får en snak med nogle voksen og at jeres far bliver mindet om, hvordan I går og har det. Hvis det ikke fungerer, kan du altid kontakte os igen på chat, sms eller telefon. 

De bedste hilsner,

BørneTelefonen

 

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat