Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

p-piller

hej børnetelefonen,

jeg er e pige på 15 der er meget seksuelt aktiv. jeg har et stort ønske om at komme på p-piller og har prøvet at snakke med min mor om det. Har bare brugt undskyldningen om at jeg har mange menstruation smerter og bløder rigtig meget(som jeg faktisk også har/gør) men hun siger at jeg bare kommer til at tage på og at der er mange bivirkninger… har ikke lyst til at sige til hende at jeg er begyndt at dyrke sex for det synes hun er for tidligt. vil bare gerne have p-piller så jeg kan dyrke mere sikkert sex. hvordan får jeg hende overtalt til at jeg kan komme på p-piller?….

kh RB

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Ifølge loven er der ikke noget galt i at have sex, når det er med jævnaldrende og ligestillede personer. Men derfor kan din mor jo godt synes, at det er for tidligt. Det er der helt sikkert mange forældre, der synes, når de har børn på din alder. Det kan være meget svært at forstå, og forældre kan let glemme at unge også selv går i gang med ting, der hører ungdomslivet til. Det kan kræve noget tilvænning for forældre.

Når du og din mor har en snak om menstruationssmerter og voldsomme blødninger, kunne du måske tale med hende om, det med at være seksuelt aktiv. Og du kunne måske også spørge, hvad der var normalt, da hun og din far var på din alder.

Du kunne også spørge, hvad hun ville være mest nervøs for. Hvis hun er nervøs for, at du bliver gravid, så giver det jo god mening, at du får p-piller nu.

Når man bruger p-piller, slipper man for hele tiden at huske at skulle bruge kondom mod uønsket graviditet. Men med P-piller er man kun beskyttet mod graviditet. 

Hvis man fx har skiftende seksuelle partnere, korte forhold eller ofte har spontan sex, så er p-piller helt sikkert ikke nok. P-piller  beskytter ikke mod kønssygdomme, der overføres via sex. Her er kondomet den bedste beskyttelse både for pigen og fyren.

Og hvis man har en fast kæreste skal man alligevel være sikker på, at kæresten ikke har taget en kønssygdom fra en tidligere partner med ind i forholdet, hvilket ofte sker blandt unge. Det kan man få tjekket for eksempel hos lægen. Og ellers kan man beslutte sig for altid at bruge kondom, så man mere sikker.
 

I Danmark skal du være mindst 15 år for at få en recept på p-piller, uden at dine forældre giver lov til det. Så du kan også selv bestille tid hos lægen og få en snak om p-piller. Som regel vil lægen også gerne have, at du har haft din menstruation i 6-12 måneder, inden du starter med p-pillerne for at kunne vurdere, hvordan din menstruationscyklus er. Du kan dog kun købe p-piller, hvis du har fået en recept af din læge. Nogle af de ting, der er vigtige at spørge til er bivirkningerne. Det er nemlig vigtig at kende til bivirkninger. For nogen kan det være risiko for blodpropper og derfor godt at vide, om du skal være særligt opmærksom på noget. 

Ved lægen eller en sygeplejerske i lægehuset, vil du typisk få målt blodtryk og snakke om, hvordan du har det generelt, bivirkninger osv. - det er altså ikke nødvendigt med en undersøgelse af underlivet, med mindre der er særlig grund til det (fx kønssygdomme).

Måske vil det være en idé, at du tager en snak eller skriver til din mor om, at du gerne vil have p-piller pga menstruationssmerter og fordi, du er seksuelt aktiv. Det tænker jeg, kan give dig ro og mulighed for at snakke med din mor på en god måde.

Jeg håber, at det hele lykkes på bedste vis.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Har du spørgsmål til sex eller den første gang?

Den første gang kan for nogen være en stor ting. Og mange har allerede en forestilling om, hvordan det bliver. Derfor kan nogle opleve at blive nervøse, fordi de gerne vil have en god oplevelse. Men det betyder også, at det kan blive svært at slappe helt af. Nervøsiteten kan fx gøre det svære for drenge at få en stiv pik, og for pigerne at blive våde. Det bedste råd er derfor at tage det helt stille og roligt, og tale sammen om det. 

Det er helt almindeligt at blive nervøs eller usikker omkring sin første gang. Måske du er usikker på, om du kan finde ud af det? Om du vil kunne lide det? Hvornår du er klar? Eller om du ser ”rigtig” ud? 

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at se ud på. Kroppe og kønsdele ser forskellige ud. Læs mere her, og få flere gode råd til sex og den første gang! 

Quiz om sex, seksualitet og krop

Kender du til myterne?

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat