Kære pige på 15 år
Ifølge loven er der ikke noget galt i at have sex, når det er med jævnaldrende og ligestillede personer. Men derfor kan din mor jo godt synes, at det er for tidligt. Det er der helt sikkert mange forældre, der synes, når de har børn på din alder. Det kan være meget svært at forstå, og forældre kan let glemme at unge også selv går i gang med ting, der hører ungdomslivet til. Det kan kræve noget tilvænning for forældre.
Når du og din mor har en snak om menstruationssmerter og voldsomme blødninger, kunne du måske tale med hende om, det med at være seksuelt aktiv. Og du kunne måske også spørge, hvad der var normalt, da hun og din far var på din alder.
Du kunne også spørge, hvad hun ville være mest nervøs for. Hvis hun er nervøs for, at du bliver gravid, så giver det jo god mening, at du får p-piller nu.
Når man bruger p-piller, slipper man for hele tiden at huske at skulle bruge kondom mod uønsket graviditet. Men med P-piller er man kun beskyttet mod graviditet.
Hvis man fx har skiftende seksuelle partnere, korte forhold eller ofte har spontan sex, så er p-piller helt sikkert ikke nok. P-piller beskytter ikke mod kønssygdomme, der overføres via sex. Her er kondomet den bedste beskyttelse både for pigen og fyren.
Og hvis man har en fast kæreste skal man alligevel være sikker på, at kæresten ikke har taget en kønssygdom fra en tidligere partner med ind i forholdet, hvilket ofte sker blandt unge. Det kan man få tjekket for eksempel hos lægen. Og ellers kan man beslutte sig for altid at bruge kondom, så man mere sikker.
I Danmark skal du være mindst 15 år for at få en recept på p-piller, uden at dine forældre giver lov til det. Så du kan også selv bestille tid hos lægen og få en snak om p-piller. Som regel vil lægen også gerne have, at du har haft din menstruation i 6-12 måneder, inden du starter med p-pillerne for at kunne vurdere, hvordan din menstruationscyklus er. Du kan dog kun købe p-piller, hvis du har fået en recept af din læge. Nogle af de ting, der er vigtige at spørge til er bivirkningerne. Det er nemlig vigtig at kende til bivirkninger. For nogen kan det være risiko for blodpropper og derfor godt at vide, om du skal være særligt opmærksom på noget.
Ved lægen eller en sygeplejerske i lægehuset, vil du typisk få målt blodtryk og snakke om, hvordan du har det generelt, bivirkninger osv. - det er altså ikke nødvendigt med en undersøgelse af underlivet, med mindre der er særlig grund til det (fx kønssygdomme).
Måske vil det være en idé, at du tager en snak eller skriver til din mor om, at du gerne vil have p-piller pga menstruationssmerter og fordi, du er seksuelt aktiv. Det tænker jeg, kan give dig ro og mulighed for at snakke med din mor på en god måde.
Jeg håber, at det hele lykkes på bedste vis.
Kærlig hilsen
BørneTelefonen