Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

P-Piller

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Tak for dit brev herind, hvor er det godt at læse at du er opmærksom på at passe på dig selv. Hvis du er over 15 år, kan du godt få p-piller, uden dine forældre ved det, der er dog også andre overvejelser det er godt at gøre, i forhold til at beskytte dig selv så godt som muligt.

At være seksuel aktiv og have gode oplevelser handler i høj grad om tryghed, tryghed i at man ikke bliver gravid eller syg, og tryghed ved den person man vælger at have sex med.

Tryghed gør at man kan glemme alt andet og bare nyde at være i nuet, sammen med den udvalgte. Tryghed er noget begge har ansvar for, altså han har et ansvar for at skabe tryghed omkring sin person over for dig, men tryghed er også at du skaber tryghed for dig selv, så du kan slappe af.

Den tryghed du kan skabe for dig selv, kan også kaldes kærlighed og respekt for dig selv. Trygheden skaber du når du handler på dine følelser, så hvis der er noget der ikke føles rart, så sig det højt, hvis du er utryg ved ham, så sig det til ham. Ligeledes er det også tryghed for dig selv, hvis du forbereder dig til sex så du på den måde passer så godt som muligt på dig selv, og i dette tilfælde handler det om at beskytte dig så godt som muligt.

P-piller er meget afprøvede, men da det jo er hormoner kroppen udsættes for, er det ikke alle der tåler dem lige godt og man skal være opmærksom på at p-piller ikke beskytter mod kønssygdomme og aids. Endelig er der ikke en enkel præventionsform der er 100 % sikker. 

En anden måde at beskytte sig på er kondom, det beskytter ca. 85-90%, hvilket jo ikke er 100%. Der sker også at kondomet kan springe, og så er man ikke beskyttet, hvor tit det sker, ved jeg desværre ikke noget om, men det kan du måske læse dig frem til inde på http://www.sexogsamfund.dk Fordelene ved et kondom er at det beskytter mod kønssygdomme. Ulemperne er, at nogle godt kan få lidt irritation af skeden når de bruger et kondom og kondomet kan også lettere gå i stykker hvis det ikke er sat ordentligt på.

En tredje måde at beskytte sig på, er et pessar. Jeg ved at nogle bruger både et pessar samtidig med at de bruger et kondom. Et pessar har samme gode beskyttelse som et kondom har, dvs. ca. 85-90% beskyttelse. Et pessar er en gummi skål, der lægges op i skeden og dækker over livmoderhalsens åbning, så sædceller ikke kan trænge op i livmoderen, det skal bruges sammen med sæddræbende creme. Det kan sættes op 2-3 timer før samleje og fjernes tidligst 6 timer efter samleje. Der skal tages mål til et pessar hos lægen. Fordelen er at det kan sættes op før samleje. Ulemperne kan være irritation af skeden og ved flere samlejer efter hinanden, skal der bruges nyt sæddræbende creme.

Med lægens hjælp, er jeg sikker på at I kan finde frem til den rigtige beskyttelse for dig J  Du er selvfølgelig velkommen til at ringe herind til vores rådgivere eller chatte med os hvis du har brug for at snakke lidt mere. Vores nummer er 111-116.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen.

Har du spørgsmål til sex eller den første gang?

Den første gang kan for nogen være en stor ting. Og mange har allerede en forestilling om, hvordan det bliver. Derfor kan nogle opleve at blive nervøse, fordi de gerne vil have en god oplevelse. Men det betyder også, at det kan blive svært at slappe helt af. Nervøsiteten kan fx gøre det svære for drenge at få en stiv pik, og for pigerne at blive våde. Det bedste råd er derfor at tage det helt stille og roligt, og tale sammen om det. 

Det er helt almindeligt at blive nervøs eller usikker omkring sin første gang. Måske du er usikker på, om du kan finde ud af det? Om du vil kunne lide det? Hvornår du er klar? Eller om du ser ”rigtig” ud? 

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at se ud på. Kroppe og kønsdele ser forskellige ud. Læs mere her, og få flere gode råd til sex og den første gang! 

Quiz om sex, seksualitet og krop

Kender du til myterne?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat