Brev

Nøgenbilleder ok?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 15

Tak for dit brev. Det kan være meget spændende at sende og modtage nøgenbilleder. Især hvis man er lidt interesseret i den man sender billederne til. Reagerer hun på en god måde, kan det netop give mere selvtillid og således være en måde at blive mere tryg ved sin egen krop og udseende.

Men jeg kan kun fraråde dig at sende nøgenbilleder til en, du ikke kender. Jeg vil ikke gøre dig nervøs over ingenting, men man kan aldrig vide hvem man taler med over nettet, og som du siger, kan billederne havne i de forkerte hænder. Selvom dit ansigt ikke er på billederne betyder det ikke, at det er umuligt at finde ud af, at det er dig – ligesom du heller ikke kan vide hvad billederne bliver brugt til. Hende du skriver med kan sagtens være en anden, end den hun udgiver sig for – også selvom du mener hun ikke er det. Det er desværre set mange gange før.

Når der er en aldersforskel på lige over og under 15 år, så er hende du skriver med under ‘den seksuelle lavalder’. Det betyder for det første, at I ikke må have sex med hinanden. Mht. deling af nøgenbilleder, så må et kærestepar, hvor begge er over 15 gerne dele nøgenbilleder af hinanden – med hinanden. Derfor er det i princippet ulovligt, at du opbevarer billederne af hende når hun er under 14 og I ikke er kærester. Det er dog meget sjældent, at det medfører straf, når aldersforskellen er så lille.

Alligevel vil jeg stærkt og klart råde jer begge til at slette alle billederne. Jeg ved udmærket godt, at du ikke har gjort noget for at være urimelig, og at det selvfølgelig er sjovt og spændende at dele intime billeder med en sød pige. Men der har desværre været så mange uheldige sager med deling af nøgenbilleder af unge i jeres alder, at det simpelthen er for risikabelt at dele nøgenbilleder af sig selv over nettet.

Derfor synes jeg, at du skal tage en snak med hende, og få slettet de billeder I har delt med hinanden. Så er I på den sikre side. Bagefter kan I måske begynde at tale om at mødes i virkeligheden? Det lyder jo dejligt, at du har mødt en, som du kan lide. Og det kan da være, at I kan udvikle jeres online-flirt til et kæresteforhold eller et venskab. På den måde kan I måske også udforske jeres seksualitet i mere trygge rammer?

Hvis I aftaler at mødes, skal I bare sikre jer, at jeres forældre ved hvor I er, og hvor længe I er der. Som jeg nævnte tidligere, er der altid en risiko forbundet med at møde personer over nettet, og inden du kan bekræfte, at hun er, den hun siger, hun er – så er det altid bedre at være på den sikre side.

Det var super godt, at du skrev til os. Deling af nøgenbilleder er nemlig en ret kompliceret sag. Jeg synes du lyder både fornuftig og forsigtig, og jeg håber mit svar kunne hjælpe dig til at få taget en snak med pigen, og få slettet de billeder.

Du kan læse mere om emnet på: Stopdigitaleovergreb.nu eller Sletdet.

Kærlig Hilsen,

BørneTelefonen

sociale medier

Sociale medier fylder meget i vores hverdag. Det er her hvor vi chatter, ringer, sender billeder og liker hinandens ting.

Er der noget, der gør dig usikker eller bekymret? Går du meget op i likes? Eller er dine private billeder blevet delt?

Prøv guiden her på siden og få hjælp trin for trin. Du kan også få gode råd, læse andre børns breve, prøve afstemningen eller se film om billeddeling.

Trin for trin hjælp
Har du været udsat for ulovlig billeddeling? Få hjælp her, hvis nogen har delt et billede eller en video af dig.

Er dine private billeder blevet delt?

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat