Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Kønsygdomme

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år.

Du skriver at du er bekymret for om du skulle have fået en kønssygdom så som klamydia eller kønsvorter ved at onanere med en børste eller en gulerod. Begge sygdomme er seksuelt overførte sygdomme hvilket vil sige, at det er sygdomme der overføres ved seksuel kontakt med et andet menneske og at det er meget meget sjældent, at disse sygdomme smitter på anden vis.

Dine symptomer tyder dog på, at du godt kan have fået en anden infektion i underlivet, enten en bakteriel infektion eller en svampeinfektion, som selvfølgelig også skal behandles og ses af en læge, da de kan være meget generende. Disse infektioner kan i sjældne tilfælde også sprede sig fra skeden til andre dele af underlivet og i værste fald medfører sterilitet, men risikoen er slet ikke ligeså stor som ved en klamydiainfektion – som jeg som sagt ikke tror at du har, medmindre du har dyrket ubeskyttet sex? Derfor vil jeg anbefale, at du ringer og snakker med din læge om det og høre vurderingen. Hvis du synes, det er pinligt at fortælle om det med hårbørsten og guleroden, så er det nok ikke nødvendigt - men måske en god idé at finde andre måder at onanere...?

Med hensyn til om du kan gå til læge uden at dine forældre får noget at vide, så skal lægen hos hvert ung på 15-17 år vurdere om det er forsvarligt og mest hensigtsmæssigt, at forældrene ikke får noget at vide. Ofte vil lægen tage hensyn til den unges privatliv i sådanne situationer med seksuelle emner. Jeg syntes bestemt, at du skal tage til din egen læge som kan undersøge dig og stille en diagnose og derefter behandle dig korrekt. Din egen læge kan godt behandle både kønssygdomme og andre infektioner i underlivet, men kan også vurdere om der er behov for at du skal ses af en gynækolog og vil i så fald sørge for at du kommer videre til en gynækolog. Der gælder de samme regler for om gynækologen skal sige det til dine forældre eller ej.
Hvis lægen vurderer, at dine forældre ikke behøver at vide noget, så kan du sagtens også købe medicin uden at dine forældre får det at vide.

Jeg håber, at det var svar på dine spørgsmål. Ellers er du meget velkommen på 116111.

Mange hilsner

BørneTelefonen. 

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat