Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg tror jeg har en sexsygdom

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige og dreng på 14 år

Mange tak for jeres brev. Det er godt, at I skriver og spørger, når I bliver i tvivl om noget og ikke rigtigt ved, hvor I ellers kan finde svar.

Det er godt, at I begge er opmærksomme på forandringer i og omkring jeres underliv. Særligt når man er blevet seksuelt aktiv. Det er godt at tage det alvorligt, når man opdager noget, som ser anderledes ud. Ofte vil man finde ud af, at der ikke er noget at være bange for, men det kan være godt at undersøge det.

Det lyder som om, at de prikker I har, er ganske ufarlige. Det kan være talgknopper, som er helt normalt at have ved underlivet - både for drenge og piger. Der kan også være små knopper, der hvor man har behåring, hvilket også kan være på maven. Det er det, man kalder for hårsække. Det er også ganske ufarligt. I kan læse mere om både talgknopper og hårsække her: http://www.sexlinien.dk/emnesider-sexsygdomme/knopper.aspx

Knopperne kan også komme, hvis I intimbarberer jer. Altså, hvis I har prøvet at barbere jer ved kønsdelene. Det er noget, som for nogle kan være generende; der kan opstå knopper og irritation i huden.

Hvis I kun har været i seng med hinanden, så er sandsynligheden for, at det er en kønssygdom meget lille. Men går man rundt med en uopdaget kønssygdom, kan det få konsekvenser; ikke nok med at man kan smitte andre, det kan visse typer i værste tilfælde også føre til at man bliver steril. 

Den eneste måde at få et sikkert svar, er ved at gå til sin læge. Jeg ved godt, at det kan være grænseoverskridende - men det er det bedste at gøre. Det er generelt en god idé, at få taget et ”rutinetjek” engang imellem, når først man er seksuelt aktiv. Lægen kan kontaktes via det telefonnummer, som står på jeres sygesikringsbevis.

Hvis I taler med lægen og I f.eks. skal behandles en dag, kan det godt være noget, lægen skal fortælle til jeres forældre. Jeg kan godt forstå, at det ikke er den rareste tanke. Men jeg tror, at de fleste forældre vil være glade for, at deres børn passer på sig selv. Og når I begge er under 15 år, så er det som sådan ikke forkert, at I har haft sex - i hvert fald ikke i følge den seksuelle lavalder.

Det er også muligt at tage en snak med sundhedsplejersken på jeres skole, hvis I vil vide mere om for eksempel prævention.

De bedste ønsker fremover fra

BørneTelefonen

Har du spørgsmål til sex eller den første gang?

Den første gang kan for nogen være en stor ting. Og mange har allerede en forestilling om, hvordan det bliver. Derfor kan nogle opleve at blive nervøse, fordi de gerne vil have en god oplevelse. Men det betyder også, at det kan blive svært at slappe helt af. Nervøsiteten kan fx gøre det svære for drenge at få en stiv pik, og for pigerne at blive våde. Det bedste råd er derfor at tage det helt stille og roligt, og tale sammen om det. 

Det er helt almindeligt at blive nervøs eller usikker omkring sin første gang. Måske du er usikker på, om du kan finde ud af det? Om du vil kunne lide det? Hvornår du er klar? Eller om du ser ”rigtig” ud? 

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at se ud på. Kroppe og kønsdele ser forskellige ud. Læs mere her, og få flere gode råd til sex og den første gang! 

Quiz om sex, seksualitet og krop

Kender du til myterne?

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat