Brev

Hun har ændret sig

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Det er rigtig svært, når man oplever, at ens veninde, som man tidligere har haft meget til fælles med, pludselig ændrer sig meget hurtigt. Derfor tænker jeg sådan på, om du mon har fortalt hende, at du synes, at hun har ændret sig?

Du skal selvfølgelig ikke kalde hende en luder - for det er hun ikke. Og det vil helt sikkert også gøre hende ked af det. Men du kan måske spørge hende, hvordan hun går og har det? Du kan måske sige til hende, at du ved, at der er nogen af de andre, der taler om hende. Og derfor har du brug for at vide, at hun har det okay med det, hun laver med drengene.

På den måde viser du både omsorg for hende, samtidig med, at du fortæller hende, at hun måske skal passe lidt på sig selv. Det er så ærgerligt at ende med at gøre noget, som man fortryder. 

Det er meget almindeligt, at man i jeres alder, begynder at eksperimentere med sig selv og sin seksualitet. Her er det rigtig vigtigt, at man lytter til sig selv og sine egne grænser. For nogle går det meget hurtigt, og man kan måske blive lidt forskrækket over det, hvis man er veninden ved siden af.  

Men husk også, at det, som din veninde går og laver, ikke er noget, du er ansvarlig for. Du skal med andre ord ikke føle dig presset til noget. Hvis det er, kan du også overveje at sige til hende, at du har det lidt svært med at høre om hendes nye erfaringer med drengene - og at du håber, at I måske også kan tale om nogle andre ting. Mon det er nogle råd, du kan bruge?

Du er også altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111.  

Mange hilsner
BørneTelefonen 

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat