Brev

Homo

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du,

Mange tak for dit brev der handler om at være usikker på din seksualitet. Jeg tror der er rigtig mange der står i præcis din situation, så jeg er glad for at du skriver herind. Jeg synes du beskriver din situation fint og enkelt. Du er en person, der godt ved hvad du selv føler og kan udtrykke det i ord. Det er en rigtig vigtig egenskab. Du ved når der er nogen du rigtig godt kan lide, mere end som i et venskab, uanset om de er drenge eller piger.

Som du selv skriver, er det normalt at være usikker på sin seksualitet. Følelsen af at have været usikker længe, kalder på et svar eller en eller form for afklaring omkring din seksualitet. Det kan jeg godt forstå. For nogen mennesker er seksualiteten inddelt i kasser. Det vil sige, at man f.eks. kan være heteroseksuel, homoseksuel eller biseksuel. Mange mennesker oplever, at de kun hører til i en af de kasser.

Men der er også mange, der, ligesom dig, oplever at være usikre på hvor man hører til, fordi man ikke passer præcis i en bestemt kasse. De tre grupper jeg snakker om, er jo defineret af de mennesker, der føler sig sikre i hvor de hører til.

I samfundet, statistikker og medier taler man om, om folk er heteroseksuelle, homoseksuelle eller biseksuelle. I stedet for at tænke seksualiteten i kasser/grupper, kan man prøve at tænke den som et spektrum – som en regnbue med glidende overgange, der tilbyder dig forskellige muligheder for at afprøve din seksualitet, både til modsatte køn, til dit eget køn eller til begge køn.

Nogen mennesker vil definere at du er biseksuel fordi du både kan forelske dig i piger og en dreng. Men ingen af os ved jo, om det er den eneste dreng i dit liv du kommer til at holde af på den måde. Eller om du om 5 år kun er enten til piger eller drenge? Du er 16 år gammel. I den alder du har sker der rigtig meget, og ikke kun du, er ved at finde ud af din seksualitet.

Nogle føler med sikkerhed hvor de står, og nogle eksperimenterer med det modsatte køn – også uden at være forelskede, og uden at de synes de egentlig hører til i en biseksuel gruppe. Så mit budskab til dig er, at det det kan være utrolig forskelligt hvordan folk opfatter deres seksuelle orientering. Spørgsmålet er om det hjælper dig at tænke seksualiteten i kasser eller som et spektrum, hvor man kan være på et bestemt sted til en bestemt tid – eller resten af ens liv? Hvad tænker du om det? Giver det nogen mening for dig?

Jeg mener det er helt normalt, at du ikke er afklaret omkring din seksualitet endnu, også selvom jeg kan høre, at du har tænkt meget over det. Jeg er ikke det mindste urolig for dig, for du er en stærk, klog ung mand, og du ved hvad du føler.

Jeg håber, og ønsker for dig, at du bliver ved at være så modig, som jeg synes du er i dit brev. Stå ved, som du gør, hvordan det er lige nu. Lad ikke nogen – heller ikke dig selv – sætte dig i en bestemt kasse, eller et bestemt sted på et spektrum, før du selv mærker hvor du hører til. Det er en udvikling.

Måske er det en mulighed for dig at tale med nogle jævnaldrende, måske ikke?
Jeg tænker på hvor stor åbenhed der er i de sociale sammenhænge du kommer i. Er det ok at være “anderledes” eller “i tvivl” eller er det vigtigt at være helt klar på hvor man orienterer sig seksuelt? Taler I om de ting, eller er det tabu? Jeg tror åbenhed er godt, hvis man ikke risikerer at fremstå som en “freak” i øjnene på dem man taler med.

Jeg bliver glad, når jeg læser, at du har mødt flere mennesker, du har kunnet lide, og måske været forelsket i. Og jeg håber, du har kunnet bruge mine tanker til noget. Du er meget velkommen at ringe til BørneTelefonen på 116 111, skrive på sms eller chatten, hvis du har lyst til at snakke mere om det. Al held og lykke med det.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Har du spørgsmål til sex eller den første gang?

Den første gang kan for nogen være en stor ting. Og mange har allerede en forestilling om, hvordan det bliver. Derfor kan nogle opleve at blive nervøse, fordi de gerne vil have en god oplevelse. Men det betyder også, at det kan blive svært at slappe helt af. Nervøsiteten kan fx gøre det svære for drenge at få en stiv pik, og for pigerne at blive våde. Det bedste råd er derfor at tage det helt stille og roligt, og tale sammen om det. 

Det er helt almindeligt at blive nervøs eller usikker omkring sin første gang. Måske du er usikker på, om du kan finde ud af det? Om du vil kunne lide det? Hvornår du er klar? Eller om du ser ”rigtig” ud? 

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at se ud på. Kroppe og kønsdele ser forskellige ud. Læs mere her, og få flere gode råd til sex og den første gang! 

Quiz om sex, seksualitet og krop

Kender du til myterne?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat