Brev

Forældre og sexsygdom

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 16-årige pige.

Det lyder super fornuftigt, at du gerne vil tjekkes for en sikkerheds skyld, så man ikke skal gå og være usikker på, om man har det og muligvis kan smitte andre.

Det er sådan, at din læge ikke har tavshedspligt overfor dine forældre. Din læge kan dog godt lade være med at fortælle dine forældre nogle ting, f.eks. at du har et sexliv, at du får prævention, at du bliver tjekket for kønssygdomme m.m., hvis han/hun vurderer er det er bedst for dig. Du kan altid fortælle lægen, at du ikke ønsker dine forældre får noget at vide, og forklare hvorfor du ikke ønsker det.

Du kan også bestille dit eget nem-id, hvis du ikke allerede har et. På den måde er det kun dig, der har adgang til dine journaler på www.sundhed.dk. Hvis du ikke har dit eget nem-id, så kan dine forældre følge med i dine sundhedsdata; journaler, medicinkort, blodprøvesvar osv. Du har ret til at få dit eget nem-id og du kan læse mere og ansøge om det her: https://www.nemid.nu/dk-da/kom_i_gang_med_nemid/ung_under_18_aar/

Hvis du ikke selv har kontaktet din læge før, og derfor ikke ved, hvilket nummer du skal ringe på, så kan du kigge på dit gule sundhedskort – her skulle nummeret gerne stå, så du kan ringe til dem. Når du får fat i dem, fortæller du, hvad du ønsker hjælp til, og så skulle de gerne kunne klare det.

Ellers er det også muligt at tage til en klinik og blive undersøgt. Du kan finde klinikker rundt om i landet: https://sexogsamfund.dk/viden/klinikker

Kærlig hilsen

BørneTelefonen.

Har du spørgsmål til sex eller den første gang?

Den første gang kan for nogen være en stor ting. Og mange har allerede en forestilling om, hvordan det bliver. Derfor kan nogle opleve at blive nervøse, fordi de gerne vil have en god oplevelse. Men det betyder også, at det kan blive svært at slappe helt af. Nervøsiteten kan fx gøre det svære for drenge at få en stiv pik, og for pigerne at blive våde. Det bedste råd er derfor at tage det helt stille og roligt, og tale sammen om det. 

Det er helt almindeligt at blive nervøs eller usikker omkring sin første gang. Måske du er usikker på, om du kan finde ud af det? Om du vil kunne lide det? Hvornår du er klar? Eller om du ser ”rigtig” ud? 

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at se ud på. Kroppe og kønsdele ser forskellige ud. Læs mere her, og få flere gode råd til sex og den første gang! 

Quiz om sex, seksualitet og krop

Kender du til myterne?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat