Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er det ulovligt, hvid ikke hvordan spørg man så?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13-årige dreng,

Mange tak for brevet. Hvor er det godt at høre, at du er glad og har det godt!

Til dit første spørgsmål kan jeg svare, at nej det er ikke ulovligt at have sex, når I begge er under den seksuelle lavalder, dvs. under 15 år. Men du skal være opmærksom på, at I ikke er så gamle. Det er de færreste børn der har sex, når de er 12 år. Faktisk har de fleste først sex første gang, når de er 16 år. 

Når du på et tidspunkt bliver 15 år, og din kæreste så er 14 år, så er det i princippet ulovligt for dig at have sex med hende. Loven er dog lavet for at beskytte børn mod seksuel udnyttelse fra voksne og altså ikke for at afholde unge mennesker i at have sex, så når man er næsten jævnaldrende, så skal man ikke bekymre sig. Hvis du gerne vil være helt sikker på ikke at blive anmeldt, så kan det være en god idé, at få ens egnes forældre accept og din kærestes forældres accept. For det er jo dem, der skal passe på jer indtil i bliver 18 år.

Til dit andet spørgsmål så tænker jeg, at det bedste ville være at snakke med din kæreste om det. Hvis du fortæller hende, at du har tænkt over sex, men også at det jo kun er, hvis hun også har lyst, så tænker jeg ikke, at hun slår op pga. det. Hun vil nok tværtimod kunne mærke, at du ikke vil presse hende. Og det tror jeg, vil gøre hende tryg.

Det kan sagtens være, at hun slet ikke er parat til sex endnu, men helst bare vil kysse og kramme. Det kan jeg høre, at du er helt med på. Der kan også være noget meget dejligt i ikke at gå for hurtigt frem. Men i stedet at give sig tid til rigtig at lære sin kæreste at kende ved at ved at røre ved og kysse hende. Og sammen glæde sig til den første gang.  

Du kan kigge inde på sexlinien.dk, hvor der står lidt om, hvordan man starter med at have sex: http://www.sexlinien.dk/emneside-seksuelle-lyster/nu-ligger-vi-her.aspx. Sex kan være rigtig mange ting, og man kan jo starte med at røre ved hinanden og tage den derfra. Det vigtigste er at respektere hinandens grænser. Når din kæreste måske virker afvisende, når I er blandt andre, så kan det være, fordi hun er genert eller ikke synes, at det er passende. Du kunne måske spørge hende, hvordan hun har det med det?    

Jeg håber, at mit svar hjalp lidt. Ellers er du velkommen til at ringe til Børnetelefonen på 116 111 eller til Sexlinien på 7020 2266.

Kærlig Hilsen

BørneTelefonen

Har du spørgsmål til sex eller den første gang?

Den første gang kan for nogen være en stor ting. Og mange har allerede en forestilling om, hvordan det bliver. Derfor kan nogle opleve at blive nervøse, fordi de gerne vil have en god oplevelse. Men det betyder også, at det kan blive svært at slappe helt af. Nervøsiteten kan fx gøre det svære for drenge at få en stiv pik, og for pigerne at blive våde. Det bedste råd er derfor at tage det helt stille og roligt, og tale sammen om det. 

Det er helt almindeligt at blive nervøs eller usikker omkring sin første gang. Måske du er usikker på, om du kan finde ud af det? Om du vil kunne lide det? Hvornår du er klar? Eller om du ser ”rigtig” ud? 

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at se ud på. Kroppe og kønsdele ser forskellige ud. Læs mere her, og få flere gode råd til sex og den første gang! 

Quiz om sex, seksualitet og krop

Kender du til myterne?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat