Brev

sex

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 15-årige pige.

Du skriver i dit brev, at du ikke ved om 15 år er en alder, hvor man kan have sex eller en kæreste. Men det kan du du.

Unge under 15 år, må gerne have sex med hinanden. Når du er over 15 år, må du ikke have sex med personer under 15 år. Med andre ord er den seksuelle lavalder 15 år.

Der kan være forskellige holdninger til, hvornår man skal have sex. Eller hvem man skal have sex med. Men det er kun dig, der bestemmer. For du har ret til at bestemme over din egen krop. Du skal mærke efter, hvad der føles rart og rigtigt for dig.

Mon du har tænkt over, hvad du egentlig helst selv vil? Og hvorfor du er i tvivl?

Er det fordi, du gerne vil have det “overstået”, så du kan sige, at nu har du prøvet det?

Eller er det fordi, du synes, at det er helt naturligt, at have sex inden man bliver gift?

Eller synes du, at det er mest rigtigt at vente til, man er blevet gift?

Uanset hvad du synes, så er din grund til at vente eller ikke at vente helt okay.

Det er nogle rigtig gode tanker, du har gjort dig. Jeg tænker på, om du måske kender en, du kan snakke med tankerne om? En som kan tale med dig om fordele og ulemper?

Når man har sex første gang, kan det være rigtig rart, at det er med en man stoler på og er tryg ved. Man kan nemt blive lidt usikker. Skal det føles sådan? Går alt som det skal? Det er en helt almindeligt.

Derfor kan det være en rigtig god idé at have sex første gang med en person, som man er tryg ved. Og som man føler respekterer en.

Du kan ringe til os på 166 111, så kan vi tale mere. Du kan også læse mere her: https://www.sexlinien.dk/emneside-seksuelle-lyster/foerste-gang.aspx

Jeg håber, mit brev kan hjælpe dig lidt

Kærlig hilsen BørneTelefonen.

Få endnu flere gode råd om Sex og seksualitet

Når man er ung, kan man have mange tanker og spørgsmål om sex og seksualitet. Måske du ikke har haft sex, men er nysgerrig på, hvad det er og tænker måske: Hvordan er den første gang? Hvordan har man et samleje? Hvordan onanerer man? Hvad er orgasme?

Det kan også være, du slet ikke er klar til at have sex eller tænker over, hvordan man egentlig ved, om man er klar til det…

Hvis du har haft sex, kan du være, du har spørgsmål som: Hvordan taler man om sex med sin kæreste? Hvilken prævention skal jeg bruge? Hvordan ved jeg, om jeg har fået en sexsygdom? Hvorfor er jeg øm efter sex?

Det kan også være, du oplever at have tanker og oplevelser omkring din seksualitet. Er jeg til piger eller drenge? Eller er jeg måske biseksuel – og til begge køn?

Her kan du se forskellige film om sex, seksualitet og krop – blandt andet en film om hvordan man fortæller andre om sin seksualitet. Du kan også prøve en quiz om sex og seksualitet eller læse andre børns breve med svar fra andre børn og fra BørneTelefonen.

Quiz

Kender du til myterne?

Kender du Sexlinien?

Her kan du læse mere om sex, seksualitet, porno, onani, prævention, kroppen og meget andet.