Brev

Seksuele lav alder

Hej

Jeg er lidt i tvivl. Jeg ved godt at den seksuele lav alder er 15 men tæller det så stadig hvis man er født i samme årstal. Jeg er 15 og er fra januar og han er 14 og er fra december.

Kan jeg så stadig blive straffet.

Hilsen forvirret pige.

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Tak for dit brev. Jeg kan høre, at du har nogle tvivl i forhold til det her med den seksuelle lavalder og hvad der kan ske, hvis man har sex med en, der er under 15 år. Det kan jeg virkelig godt forstå. Jeg vil rigtig gerne komme med lidt mere afklaring på emnet.

I Danmark har vi noget lovgivning, der er til for at beskytte børn og unge mod seksuelle overgreb. Derfor taler vi i Danmark om den seksuelle lavalder.

Den seksuelle lavalder betyder helt konkret, at hvis man er over 15 år, så må man ikke have sex med en person under 15 år. Men det kan jeg høre, at du allerede godt ved.

Hvis man bare læser loven helt kort, kan man godt blive forskrækket. Især hvis man allerede har haft sex med en, der er under 15 år, mens man er over den seksuelle lavalder. Men hvis to jævnaldrende har sex med hinanden, fordi begge parter har lyst, bliver man ikke straffet for det. Det er bare vigtigt at vide, at lovgivningen er til for at beskytte en, hvis man oplever noget, der overskrider ens grænse.

Reglen er lavet for at beskytte unge og seksuelt uerfarne – mod ældre og mere seksuelt modne personer. Eksempelvis hvis en mand på 25 år har sex med en pige på 14 år. Her kan det godt blive besluttet at aldersforskellen for stor og derfor kan den person, der er over 15 år, godt blive dømt.

Du kan læse mere om den seksuelle lavalder og andre rettigheder på Sexliniens hjemmeside her: rettigheder. 

Jeg håber, at mit svar kunne hjælpe. Hvis du har flere spørgsmål, er du også altid velkommen til at kontakte os på 116111. Vi vil meget gerne lytte og hjælpe.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Sex og seksualitet

Når man er ung, kan man have mange tanker og spørgsmål om sex og seksualitet. Måske du ikke har haft sex, men er nysgerrig på, hvad det er og tænker måske: Hvordan er den første gang? Hvordan har man et samleje? Hvordan onanerer man? Hvad er orgasme?

Det kan også være, du slet ikke er klar til at have sex eller tænker over, hvordan man egentlig ved, om man er klar til det…

Hvis du har haft sex, kan du være, du har spørgsmål som: Hvordan taler man om sex med sin kæreste? Hvilken prævention skal jeg bruge? Hvordan ved jeg, om jeg har fået en sexsygdom? Hvorfor er jeg øm efter sex?

Det kan også være, du oplever at have tanker og oplevelser omkring din seksualitet. Er jeg til piger eller drenge? Eller er jeg måske biseksuel – og til begge køn?

Her kan du se forskellige film om sex, seksualitet og krop – blandt andet en film om hvordan man fortæller andre om sin seksualitet. Du kan også prøve en quiz om sex og seksualitet eller læse andre børns breve med svar fra andre børn og fra BørneTelefonen.

Quiz
Quiz om sex, seksualitet og krop

Kender du til myterne?

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat