Brev

Jeg kan godt høre jer!!!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg kan godt forstå, at du er blevet forskrækket, for det kan godt føles både pinligt og sådan, at man oplever sine grænser overskredet, når man er 13 år, og oplever, at de voksne har sex.

Måske har dine forældre også haft sex på andre tidspunkter, men uden at du har hørt det. Nu er du 13 år, og måske har du mange tanker om, hvad sex er. I nogle familier taler man om sex, og børnene ved godt, at de voksne af og til har sex. I andre familier taler man ikke så meget om det, og måske tror de voksne, at børnene ikke hører, at det foregår.

Jeg ved ikke, hvordan det er i din familie, men måske har dine forældre troet, at du ikke hørte noget den fredag aften, så de har måske ikke syntes, at der var nogen grund til at vente til du var i sommerhus.

Du skriver, at du ikke har lyst til at sige noget til dine forældre, fordi det kan komme til at virke akavet. Hvis ikke I tidligere har talt om sex i jeres familie, kan jeg godt forstå, at du syntes, at det kan blive noget akavet.

Måske har du en veninde, som du snakker godt og fortroligt med. Hvis du har det, syntes jeg, at du skal prøve at snakke med hende om din oplevelse. Måske hun har oplevet noget lignende med sine forældre.

Måske er det sådan, at du har brug for at få svar på nogle spørgsmål om sex. Jeg ved, at sundhedsplejersken på skolen plejer at være rigtig god at snakke med. Sundhedsplejersken har talt med mange unge, der har brug for svar på spørgsmål om sex.

Jeg tænkte også på, om du måske kunne snakke med din mor om, at du faktisk hørte, at hun og din far havde sex. Måske kan det være godt, at dine forældre ved, at du nu har en alder, hvor du godt kan høre, hvad der foregår.

Mange forældre bryder sig heller ikke om, at deres børn kan høre, at de har sex. Så måske vil det være godt, at I får snakket om, hvordan I kan respektere hinandens grænser og privatliv.

Jeg håber, at du får talt med din mor om det, og at I får fundet en god måde at respektere hinandens grænser på.

Kærlig hilsen

Børnetelefonen

Få endnu flere gode råd om Sex og seksualitet

Når man er ung, kan man have mange tanker og spørgsmål om sex og seksualitet. Måske du ikke har haft sex, men er nysgerrig på, hvad det er og tænker måske: Hvordan er den første gang? Hvordan har man et samleje? Hvordan onanerer man? Hvad er orgasme?

Det kan også være, du slet ikke er klar til at have sex eller tænker over, hvordan man egentlig ved, om man er klar til det…

Hvis du har haft sex, kan du være, du har spørgsmål som: Hvordan taler man om sex med sin kæreste? Hvilken prævention skal jeg bruge? Hvordan ved jeg, om jeg har fået en sexsygdom? Hvorfor er jeg øm efter sex?

Det kan også være, du oplever at have tanker og oplevelser omkring din seksualitet. Er jeg til piger eller drenge? Eller er jeg måske biseksuel – og til begge køn?

Her kan du se forskellige film om sex, seksualitet og krop – blandt andet en film om hvordan man fortæller andre om sin seksualitet. Du kan også prøve en quiz om sex og seksualitet eller læse andre børns breve med svar fra andre børn og fra BørneTelefonen.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat