Brev

HPV sygdom

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Hvor er det godt, at du skriver til os. Jeg kan se, at du og din kæreste føler jer klar til at have sex for første gang, men er lidt i tvivl om HPV-vaccinens betydning. Jeg vil forsøge at svare på dine spørgsmål, så godt jeg kan.

Hvis I begge er jomfruer, så er sandsynligheden for, at en af jer er smittet med en HPV-infektion meget lille. Men infektionen kan også overføres fra hænder til kønsorganer og fra hud-mod-hud. Derfor er der altså en risiko for, at I alligevel godt kan være smittet med en HPV-infektion.

Jeg vil dog skynde mig at sige, at selvom man er smittet med en HPV-infektion, så er det ikke ensbetydende med, at man får kræft. I langt de fleste tilfælde med en HPV-infektion vil kroppen selv bekæmpe infektionen. Du kan læse mere om HPV på sundhed.dk her.

Alligevel vil jeg råde jer til at spørge din kærestes læge, hvad han/hun egentlig mente med den udtalelse. Måske kan I skrive eller ringe til ham/hende og sige, at I gerne vil have sex, men er blevet i tvivl om, hvad han/hun mente med, at din kæreste kunne få kræft, hvis han var seksuelt aktiv før han fik andet stik.

Lægen må kunne rådgive jer bedre end det han/hun har gjort indtil videre. Er det måske en mulighed for jer?

Du spørger om to jomfruer kan smitte hinanden med sexsygdomme. Det er ikke så tit, at man har en sexsygdom, når man er jomfru, men nogle sexsygdomme kan også smitte gennem eksempelvis kys. Derfor kan det altså godt ske. Den bedste måde at beskytte sig mod sexsygdomme (og uønsket graviditet) er et kondom.

Du kan læse meget mere om sex, sexsygdomme, beskyttelse og den første gang på vores temaside om sex og seksualitet.

Den finder du her.

Du har stillet nogle virkelig gode og relevante spørgsmål. Jeg tænker, at du skal sørge for at få endeligt svar på dine spørgsmål hos din egen eller din kærestes læge. På den måde kan I have en tryg og rigtig rar første gang.

Jeg håber, at du kan bruge mine råd til noget. Ellers er du altid velkommen til at skrive igen eller ringe til os på 116111.

De bedste ønsker

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Sex og seksualitet

Når man er ung, kan man have mange tanker og spørgsmål om sex og seksualitet. Måske du ikke har haft sex, men er nysgerrig på, hvad det er og tænker måske: Hvordan er den første gang? Hvordan har man et samleje? Hvordan onanerer man? Hvad er orgasme?

Det kan også være, du slet ikke er klar til at have sex eller tænker over, hvordan man egentlig ved, om man er klar til det…

Hvis du har haft sex, kan du være, du har spørgsmål som: Hvordan taler man om sex med sin kæreste? Hvilken prævention skal jeg bruge? Hvordan ved jeg, om jeg har fået en sexsygdom? Hvorfor er jeg øm efter sex?

Det kan også være, du oplever at have tanker og oplevelser omkring din seksualitet. Er jeg til piger eller drenge? Eller er jeg måske biseksuel – og til begge køn?

Her kan du se forskellige film om sex, seksualitet og krop – blandt andet en film om hvordan man fortæller andre om sin seksualitet. Du kan også prøve en quiz om sex og seksualitet eller læse andre børns breve med svar fra andre børn og fra BørneTelefonen.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat