Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Har jeg klamydia?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 18 år

Tak for dit brev. Jeg kan høre, at du er lidt i tvivl, om du mon har klamydia. Det kan jeg virkelig godt forstå ikke er rart at gå rundt og være usikker på.

Du beskriver, at det kan gøre ondt, når du tisser. Det kan måske godt være et symptom på klamydia. Symptomerne på klamydia kan fx være udflåd fra urinrøret og sviende smerter når man tisser, så det føles som “at tisse glasskår”, når man går på toilettet – det gælder både for mænd og kvinder.

Du kan også opleve andre symptomer såsom udslæt, svie eller andet på fx pik eller endetarmsåbning. Hvis du mærker symptomer, viser de sig som regel mellem 1-3 uger efter smitten.

Ikke alle får symptomer. Det er kun halvdelen af dem, der er smittet med klamydia, der får symptomer. Den anden halvdel kan ikke mærke, at de er smittet. Mon det også er derfor, du er i tvivl? Måske ved personen som du var sammen med heller ikke, at han eller hun måske har klamydia.

Du spørger helt konkret, hvad du skal gøre for at få det testet. Som du selv nævner, kan det være en rigtig god idé at kontakte sin læge, hvis man oplever ubehag og symptomer på klamydia. Det kan din læge nemlig hjælpe dig med at få testet. På dit sygesikringskort kan du se, hvilket sundhedscenter/klinik, du er tilknyttet. Du kan også kontakte en sexsygdomsklinik, hvis du hellere vil det. Jeg kan give dig en liste over klinikker her: Sexsygdomsklinik.

Jeg tænker også på om, du mon kender til Sexlinien? De tilbyder rådgivning til unge mellem 15-25 år om seksuelle spørgsmål og problemer, prævention, sexsygdomme m.m. De er derfor rigtig gode at snakke med om netop de spørgsmål og tvivl, du kan have omkring klamydia. Måske har du også lyst til at søge mere viden om klamydia hos dem?

Jeg håber meget at mit svar kunne hjælpe dig. Ellers er du meget velkommen til at ringe eller skrive ind igen på 116111. Så ser vi på, hvordan vi ellers kan hjælpe dig.

De bedste hilsner fra BørneTelefonen

 

Har du spørgsmål til sex eller den første gang?

Den første gang kan for nogen være en stor ting. Og mange har allerede en forestilling om, hvordan det bliver. Derfor kan nogle opleve at blive nervøse, fordi de gerne vil have en god oplevelse. Men det betyder også, at det kan blive svært at slappe helt af. Nervøsiteten kan fx gøre det svære for drenge at få en stiv pik, og for pigerne at blive våde. Det bedste råd er derfor at tage det helt stille og roligt, og tale sammen om det. 

Det er helt almindeligt at blive nervøs eller usikker omkring sin første gang. Måske du er usikker på, om du kan finde ud af det? Om du vil kunne lide det? Hvornår du er klar? Eller om du ser ”rigtig” ud? 

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at se ud på. Kroppe og kønsdele ser forskellige ud. Læs mere her, og få flere gode råd til sex og den første gang! 

Quiz om sex, seksualitet og krop

Kender du til myterne?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat