Brev

Har jeg klamydia?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 18 år

Tak for dit brev. Jeg kan høre, at du er lidt i tvivl, om du mon har klamydia. Det kan jeg virkelig godt forstå ikke er rart at gå rundt og være usikker på.

Du beskriver, at det kan gøre ondt, når du tisser. Det kan måske godt være et symptom på klamydia. Symptomerne på klamydia kan fx være udflåd fra urinrøret og sviende smerter når man tisser, så det føles som “at tisse glasskår”, når man går på toilettet – det gælder både for mænd og kvinder.

Du kan også opleve andre symptomer såsom udslæt, svie eller andet på fx pik eller endetarmsåbning. Hvis du mærker symptomer, viser de sig som regel mellem 1-3 uger efter smitten.

Ikke alle får symptomer. Det er kun halvdelen af dem, der er smittet med klamydia, der får symptomer. Den anden halvdel kan ikke mærke, at de er smittet. Mon det også er derfor, du er i tvivl? Måske ved personen som du var sammen med heller ikke, at han eller hun måske har klamydia.

Du spørger helt konkret, hvad du skal gøre for at få det testet. Som du selv nævner, kan det være en rigtig god idé at kontakte sin læge, hvis man oplever ubehag og symptomer på klamydia. Det kan din læge nemlig hjælpe dig med at få testet. På dit sygesikringskort kan du se, hvilket sundhedscenter/klinik, du er tilknyttet. Du kan også kontakte en sexsygdomsklinik, hvis du hellere vil det. Jeg kan give dig en liste over klinikker her: Sexsygdomsklinik.

Jeg tænker også på om, du mon kender til Sexlinien? De tilbyder rådgivning til unge mellem 15-25 år om seksuelle spørgsmål og problemer, prævention, sexsygdomme m.m. De er derfor rigtig gode at snakke med om netop de spørgsmål og tvivl, du kan have omkring klamydia. Måske har du også lyst til at søge mere viden om klamydia hos dem?

Jeg håber meget at mit svar kunne hjælpe dig. Ellers er du meget velkommen til at ringe eller skrive ind igen på 116111. Så ser vi på, hvordan vi ellers kan hjælpe dig.

De bedste hilsner fra BørneTelefonen

 

Få endnu flere gode råd om Sex og seksualitet

Når man er ung, kan man have mange tanker og spørgsmål om sex og seksualitet. Måske du ikke har haft sex, men er nysgerrig på, hvad det er og tænker måske: Hvordan er den første gang? Hvordan har man et samleje? Hvordan onanerer man? Hvad er orgasme?

Det kan også være, du slet ikke er klar til at have sex eller tænker over, hvordan man egentlig ved, om man er klar til det…

Hvis du har haft sex, kan du være, du har spørgsmål som: Hvordan taler man om sex med sin kæreste? Hvilken prævention skal jeg bruge? Hvordan ved jeg, om jeg har fået en sexsygdom? Hvorfor er jeg øm efter sex?

Det kan også være, du oplever at have tanker og oplevelser omkring din seksualitet. Er jeg til piger eller drenge? Eller er jeg måske biseksuel – og til begge køn?

Her kan du se forskellige film om sex, seksualitet og krop – blandt andet en film om hvordan man fortæller andre om sin seksualitet. Du kan også prøve en quiz om sex og seksualitet eller læse andre børns breve med svar fra andre børn og fra BørneTelefonen.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat