Brev

Er det her normalt?

Hej jeg er lidt i tvivl!

Jeg prøvede at give mig selv finger i dag, men da jeg var “inde” kunne jeg mærke sådan nogle små “bump” altså det var ikke helt glat. Er det normalt?

Pige, 13 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13

Det er helt normalt, at tænke over, om alt er okay. Så det er rigtig godt, at du skriver herind. Det er ikke rart at gå og være nervøs.

Jeg kan fortælle dig, at alle ser forskellige ud og føles forskelligt i skeden. Så at du mærker små “bump”, betyder ikke nødvendigvis, at der er noget galt. Heller ikke selvom du måske hører, at andre ikke mærker det samme hos dem selv.

Hos en voksen kvinde er skeden  8-12 cm dyb.  Skeden har muskler i væggen, kan udvide sig og trække sig sammen. Det gør det muligt for at skeden at være elastisk for at kunne tilpasse sig, fx ved samleje eller fødsel.

Hvis det du mærker er lidt bumlet eller rillet, så kan det være musklerne i skede væggen. De er bløde, lidt rillet og slimhinder hjælper med at holde skeden fugtig. Du kan læse mere om skeden på sexliniens rådgivning her: Kvinders kroppe

Jeg tænker på, om det mon tidligere har følt anderledes, når du har mærket? Hvis det har, kan det være en god idé at få det tjekket hos lægen. Det kan det også være alligevel. Så kan du nemlig være helt sikker på, at det hele er som det skal være. Eller få hjælp fra lægen, hvis der skulle være noget.

Måske kan du få hjælp af din mor, til at ringe til lægen? Hvis du synes det er lidt svært at spørge om, kan det hjælpe at huske på, at din mor nok også har været sådan noget igennem selv.

Selvom jeg ikke kan give dig et præcist svar på, hvad det er, håber jeg, at mit svar kunne give dig lidt ro.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Sex og seksualitet

Når man er ung, kan man have mange tanker og spørgsmål om sex og seksualitet. Måske du ikke har haft sex, men er nysgerrig på, hvad det er og tænker måske: Hvordan er den første gang? Hvordan har man et samleje? Hvordan onanerer man? Hvad er orgasme?

Det kan også være, du slet ikke er klar til at have sex eller tænker over, hvordan man egentlig ved, om man er klar til det…

Hvis du har haft sex, kan du være, du har spørgsmål som: Hvordan taler man om sex med sin kæreste? Hvilken prævention skal jeg bruge? Hvordan ved jeg, om jeg har fået en sexsygdom? Hvorfor er jeg øm efter sex?

Det kan også være, du oplever at have tanker og oplevelser omkring din seksualitet. Er jeg til piger eller drenge? Eller er jeg måske biseksuel – og til begge køn?

Her kan du se forskellige film om sex, seksualitet og krop – blandt andet en film om hvordan man fortæller andre om sin seksualitet. Du kan også prøve en quiz om sex og seksualitet eller læse andre børns breve med svar fra andre børn og fra BørneTelefonen.

Chat
Chat