Brev

Bange

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år,

Jeg skal prøve at svare på dine spørgsmål så godt, som jeg kan:

  1. Hvis du taler om menstruation er der flere løsninger: Nogle fortæller det til fyren og lader ham selv vælge sex fra eller til (så er det ude og fyren kan ikke blive irriteret eller noget, fordi det har været hans eget valg). Andre har bare sex og tørrer sig med noget papir bagefter. Det er jo trods alt bare blod og kan hurtigt gå af sengetøj osv. med koldt vand. Hvis du mener blod i forbindelse med første gang pigen har sex, er det meget forskelligt om man overhovedet bløder, men for de fleste piger, er det så lidt, at det næsten ikke er til at se.
  2. Nogle fyre kan godt synes det er ulækkert, at piger har menstruation, mens andre er ligeglade – det er meget forskelligt. Det vigtigste er, at du ikke går og er flov over det, da det jo faktisk betyder, at du kan få børn, hvilket er ret fantastisk. Taler du igen om blod i forbindelse med sex, er det som sagt så lidt for de fleste, at det dårligt er til at se. Her tror jeg også de fleste fyre har en vis forståelse, de ved at det kan ske.
  3. Det vil nok gøre lidt ondt at have sex, men det er meget forskelligt fra pige til pige, hvor ondt det gør. For nogle niver det lidt, mens det gør mere ondt hos andre. Det vigtigste er, at du slapper så meget af som muligt, når du skal have sex og du kan evt. lave nogle øvelser, som kan afspænde din bækkenbund, hvor du lader som om du holder på en prut og derefter giver slip på den. På den måde kan du træne dit underliv til at slappe af så du også kan gøre det, hvis det gør lidt ondt, når du er sammen med en fyr. Grunden til det gør ondt er nemlig typisk fordi man spænder op i underlivet. Det kan være svært, men det bedste er at tænke på noget rigtig rart, og nyde den du nu har valgt skal være “din første gang”.
  4. Det er helt normalt at være lidt usikker på sin krop og derfor har mange piger også lyset slukket de første gange de har sex. For fyre er det at se kroppen dog en stor del af sex og de elsker ofte pigens krop mere end pigen selv gør, da hun ser alle fejlene. Det gør fyre ikke på samme måde, men det vil du nok hurtigt finde ud af, hvis du finder en fyr, som er god til at sætte ord på, hvad han elsker ved din krop.
  5. Jeg tænker ikke du får brug for hverken menstruationsbind eller tampon, hvis du tænker på blødning efter sex, da det ofte er så lidt piger bløder, hvis de overhovedet kommer til at bløde. Skulle du bløde lidt og er det generende, så kan du sagtens bruge et lille bind eller trusseindlæg bagefter.
  6. Det er forskelligt fra pige til pige (hvis de overhovedet bløder), men det sker som ofte mens man har sex eller lige bagefter.
  7. Det gør ikke ondt at bruge tampon, hvis den sidder rigtigt. Derfor er det vigtigt, at kigge på vejledningen og sætte den højt nok op. Det kan godt gøre ondt at tage den ud, hvis man ikke har blødt nok – derfor skal du helst lade den sidde nogle timer, inden du skifter den igen (dog højst de 4-6 timer, som der også står på pakken).
  8. Du gør som der står på pakken. Der er det for det meste også illustreret med billeder så du kan se, hvordan du skal stå/sidde for at kunne slappe mest af i underlivet. Det kan være svært at forklare her over tekst, så håber du forstår.

Jeg håber, at du kan bruge svarene og føler dig mindre usikker.

De bedste hilsner fra BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Sex og seksualitet

Når man er ung, kan man have mange tanker og spørgsmål om sex og seksualitet. Måske du ikke har haft sex, men er nysgerrig på, hvad det er og tænker måske: Hvordan er den første gang? Hvordan har man et samleje? Hvordan onanerer man? Hvad er orgasme?

Det kan også være, du slet ikke er klar til at have sex eller tænker over, hvordan man egentlig ved, om man er klar til det…

Hvis du har haft sex, kan du være, du har spørgsmål som: Hvordan taler man om sex med sin kæreste? Hvilken prævention skal jeg bruge? Hvordan ved jeg, om jeg har fået en sexsygdom? Hvorfor er jeg øm efter sex?

Det kan også være, du oplever at have tanker og oplevelser omkring din seksualitet. Er jeg til piger eller drenge? Eller er jeg måske biseksuel – og til begge køn?

Her kan du se forskellige film om sex, seksualitet og krop – blandt andet en film om hvordan man fortæller andre om sin seksualitet. Du kan også prøve en quiz om sex og seksualitet eller læse andre børns breve med svar fra andre børn og fra BørneTelefonen.

Quiz

Kender du til myterne?

Kender du Sexlinien?

Her kan du læse mere om sex, seksualitet, porno, onani, prævention, kroppen og meget andet.