Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

undgår øjenkontakt

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år,

Jeg kan fornemme på dit brev, at det er noget, der går dig meget på. Hvor er det derfor godt, at du har mod på at gøre noget ved det.

Du vil gerne have nogle bud på, hvad det måske kan skyldes, at du har svært ved at holde øjenkontakt.

Først og fremmest tror jeg, at det er noget, du på en eller anden måde kommer til at tænke for meget over. Kan det være sådan, at du fokuserer så meget på at skulle have øjenkontakt, at det bliver helt svært at have det?

Øjenkontakt er jo i virkeligheden ikke noget, vi tænker over. Det er en måde, man viser den anden, at man hører efter. Så hvis man er optaget af det, man taler om, så kommer øjenkontakten næsten af sig selv. Prøv derfor at skifte fokus til det, der bliver sagt og skub det med øjenkontakten lidt til side. Overvej også om det kunne være en ide for dig, at give dig selv en pause fra at skulle gøre noget ved det? For måske bliver det alt for svært at tage øjenkontakt, når det er noget, man ”skal”. Det bliver måske for kunstigt for dig?

Samtidig er det også vigtigt at huske, at øjenkontakt jo tit bare er et flygtigt kig i den andens øjne. Man behøver ikke have øjenkontakt flere sekunder, som du skriver. Måske kan det hjælpe dig at tænke sådan?

At det er svært for dig med øjenkontakt kan måske også skyldes, at du bliver usikker, når du taler med mennesker, du ikke kender så godt? Det at have øjenkontakt har nemlig også meget med tryghed at gøre.

Der er mange unge på din alder, der godt kan føle sig usikre og generte. Kan du genkende det? Det er helt normalt, men generthed kan man udfordre. Hvis du derfor øver dig i tage kontakt til andre, selvom du føler dig genert, kan du opbygge en større og større sikkerhed.

Du kan tænke over, om du også har svært ved øjenkontakt med folk, du føler dig rigtig tryg ved? Måske kan du øve øjenkontakt med familien derhjemme. Du kan derfor prøve at udfordre dig selv lidt og f.eks. sige til dig selv: “Nu går jeg ud og taler med min mor, og mens vi taler, skal jeg have øjenkontakt med hende i 2 sekunder”. Hvis det lykkes for dig, så gør du 3 sekunder næste gang, 4 sekunder osv.

Jeg tænker, at et problem tit bliver mindre, hvis man taler om det. Vil du derfor kunne tale med dine forældre om, hvordan du har det? Alle mennesker kender til situationer, hvor det med øjenkontakten bliver svært. Måske kan det derfor hjælpe dig at høre om, hvornår de synes, det er svært?

Dine forældre kan også hjælpe dig med at være opmærksom på, om det bliver et større problem for dig. Nogle gange skal man nemlig have hjælp til at vende ens fokus. Og har du fået alt for stort fokus på det med øjenkontakten, kan det være, at du kunne have glæde af at tale med fx skolepsykologen om, hvorfor det fylder så meget for dig. Og om der måske ligger noget bag, du skal have hjælp til.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

 

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat