Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Selvværd.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år,

Mange tak for dit ærlige brev. Hold da op, du er virkelig god til at sætte ord på dine tanker og følelser.  Det lyder til, at du er en pige, der tænker meget over tingene og selv ønsker at gøre en indsats for at få det bedre – det er stort skridt i den rigtige retning. Jeg synes, det er imponerende, at du allerede har gjort dig nogle overvejelser om, hvordan dit selvværd kan hænge sammen med dine tidligere oplevelser og reaktioner.

Du bringer flere emner på banen og jeg skal forsøge at komme rundt om de fleste problemstillinger, så vidt som muligt.  Med hensyn til dit forhold til mad og dit selvbillede, kan jeg høre, at det er noget, der fylder meget for dig i din hverdag. Det er måske også årsagen til, at du mangler overskud og nemmere føler dig presset af dine omgivelser.

Din højde og vægt fortæller mig dog, at du er en helt normalvægtig pige. En overdreven opmærksomhed omkring mad og et negativt selvbillede kan udvikle sig til en regulær spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelser er et udtryk for, at man har det psykisk svært og kræver altid professionel hjælp. Er der mon en voksen, som du føler dig tryg ved og kan betro dig til? Jeg kan høre, at du har det svært med din stedfar, men måske kan du lige tage fat i din mor eller en lærer på skolen, der kan sørge for, at du får den rigtige hjælp, som du har brug for.

I dit brev beskriver du nogle situationer, hvor du føler, at dine veninder ikke behandler dig ordentligt. Det fortæller mig, at du selv har nogle fine værdier omkring, hvordan man er en god veninde. Jeg kan forstå, at du allerede har forsøgt at snakke med dine veninder omkring dine problemer, det synes jeg er meget modigt.  Jeg kan dog forstå, du føler dine veninder skubber det væk, når du forsøger at snakke om dine problemer. Jeg spekulerer på om du mon har fortalt dine veninder præcist, hvordan deres opførsel påvirker dig, og hvor svært du egentlig går rundt og har det indeni. Jeg tænker derfor, at det kunne være en god idé, hvis du forsøger at snakke åbent med de veninder om dine følelser. Det er selvfølgelig ikke altid lige nemt, men du kunne fx skrive et brev – du er jo rigtig god til at formulere dig skriftligt.

Det lyder til, at du er en følsom pige med meget høje forventninger til dig selv, hvilket godt kan være en svær kombination. Jeg kender ikke din stedfar, men måske er han ikke klar over, hvordan hans opførsel lægger et unødigt stort pres på dig. Jeg tænker på om du mon har snakket med ham om, hvordan det påvirker dig ellers kunne det måske være en idé - måske din mor vil være en god vej ind til en snak med ham.

Slutteligt vil jeg sige, at jeg synes det er ærgerligt, hvis du opgiver dine hobbyer som fx at synge, fordi du er bekymret for andres meninger. Jeg hører fra andre unge, at det tværtimod kan hjælpe, hvis man overvinder sin frygt og gør det man brænder for. Derudover er det en god mulighed for at møde andre unge, der interesserer sig for det samme som en selv. Hvis du elsker at synge, så hold fast i det og nyd at du synger. 

Det lyder til, at du har været i gennem mange svære ting, men jeg kan også høre, at der er mange gode ting i dit liv, selvom det kan være svært at se, når man har det psykisk svært.  Jeg tænker, det vigtigste er, at du deler dine bekymringer med menneskene omkring dig i dit liv, så du kan få hjælp til at få det bedre. Sammen med det tænker jeg også, at du skal lytte til dig selv og være tro mod det du synes er godt - skru ned for de negative vurderinger og meninger fra andre mennesker, lyt til dem der vil dig det godt. Ellers kan man komme til at leve de andres liv og glemme den vej man selv vil gå. Held og lykke med det hele.

Kærlig hilsen Børnetelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat