Brev

Selværd

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 16 år

Tak for dit brev, og du fik mod på at skrive ind. Det kan tyde på, at du er nået til et sted i livet, hvor du kan mærke at det fylder for meget, og kommer til at stå i vejen for eller forstyrre dig at få det bedre. Der er rigtig mange ting i spil, når man er ung. Der er meget der er nyt og skal prøves for første gang. Det er en heftig tid.

Du er befinder dig lige nu midt i puberteten og midt i teenageårene. Det er for mange mennesker den sværeste tid i ens liv.
Mange voksne mennesker har været igennem nøjagtig det, du oplever nu, da de var på din alder. Og mange af dine jævnaldrende har det garanteret ligesom dig. De siger det måske bare ikke højt. Men vi taler med mange børn og unge hver dag, som fortæller lignende om deres liv.

Jeg ved godt, at det ikke hjælper dig lige nu og her, men jeg kan forsikre dig om, at det, du føler, er fuldstændig normalt, og på et tidspunkt kommer du igennem det.

Dels er man som teenager påvirket af hormoner, hvilket spiller ind på den følelsesmæssige balance. Derfor kan det i perioder være svært at føle sig glad og tilfreds, selvom der ikke er nogen direkte grund til at være nedtrykt.

Dels er du pludselig blevet langt mere selvbevidst, end du var tidligere. Det kommer også med puberteten. Det vil sige, at du hele tiden lægger mærke til alt det hos dig selv, der stikker ud og i dine egne øjne virker forkert i forhold til “alle andre”, som du konstant sammenligner dig selv med.

Disse ting medfører automatik den selvkritik, du kommer til at oversvømme dig selv med, og medfører det tunnelsyn, som man kan oparbejde. Med tunnelsyn mener jeg, at du lige nu ikke er i stand til at se det store billede, når du kigger på dig selv eller tænker på dig selv.

Det lyder som om, at du lige nu har tendens til at stille skarpt på alt det ved dig selv, som du gerne ville ændre, hvis du kunne.
Og når man ser på sig selv på den måde, tror man også, at alle andre ser på én på nøjagtig samme måde. Men det gør de ikke. Det kan jeg godt garantere, uden at love for meget.

Når du ser dig selv i spejlet, kan du ikke høre din stemme, se dig selv agere i sociale sammenhænge. Du kan ikke se dit smil, høre dit grin, se din  udstråling og personlighed, dine evner, din generelle væremåde, og din måde at være venner med folk på.
Der er meget mere ved dig end de “fejl”, du selv fokuserer på. Og det er de ting, de andre ser. Nemlig det fulde billede.

Der sker også tit det, når man sammenligner sig selv med andre, at så tager man de “dårlige” ting ved én selv, man forstørrer dem op og stiller dem overfor de “gode” ting, som man ser hos andre. Men det er en umulig og urimelig sammenligning.

Det svarer til at sætte en skildpadde og en hare til at løbe om kap. Her har haren fra starten af de bedste løbeforudsætninger, så på den måde er konkurrencen umulig. Hvis de samme to dyr skulle konkurrere om at overleve et angreb fra et rovdyr, ville konkurrencen også være umulig, for her ville skildpadden vinde med det samme, fordi den kan beskytte sig selv. Forstår du?

Angående det at være jomfru… Jeg ved godt, at det kan føles som et tabu, når man er 16 år, at man ikke har haft sex endnu.
Men, der er mange unge mennesker på din alder, der ikke har haft sex endnu. Og der er altså nogen, der kommer godt op i 20’erne’ før de har deres debut. Det er helt normalt. Og det gælder både drenge og piger – også dem, man opfatter som super populære med mange venner af begge køn.

Der er mange, der ikke siger højt, at de er jomfruer, så derfor ved du ikke, at I er mange. Og der er også mange, der lyver om det og bare siger, at de har haft sex, fordi de tror, at de er de eneste, der er uerfarne. Det er dog en stor misforståelse.

Først og fremmest skal man finde én, man gensidigt gerne vil have sex med, og så skal stemningen være der. Man skal føle sig klar.
Det vigtigste er nok, at man ikke skal tænke den seksuelle debut som noget, der står på en to-do-liste, og som der hurtigt muligt skal sættes hak ved. Det skal føles rigtigt.

Du nævner, at du er ked af størrelsen på din penis. Det er altså også meget normalt at have det sådan. Især når man er uerfaren og ikke ved, hvordan en pige vil reagere, eller hvordan man skal gribe det hele an. Den situation har alle dog stået i, før man har prøvet det.
Men jeg tror nu, at det nok skal gå og føles nogenlunde naturligt, når du møder en sød pige, du bliver glad for, og som bliver glad for dig.

Her må du bare være ærlig og sige, at det er din første gang, så du ikke presser dig selv til at præstere en masse, mens du føler dig usikker indvendig. Ærlighed er altid en god ting. Også når det handler om sex.

Der er desuden kolossal størrelsesforskel på drenge/mænds penisser. Man skal fx ikke sammenligne sig selv med mænd i pornofilm. De repræsenterer ikke normen. Det er desuden heller ikke alle piger, der ville være glad for at have sex med en dreng med en stor penis, da det godt kan gøre ondt. Der er fordele og ulemper ved alt. Også på det her område. Måske har du mod på at læse mere om størrelse på Sexliniens rådgivning, så kan du klikke her på linket Størrelse

Usikkerheden bliver mindre, jo mere du lægger mærke til de gode ting ved dig selv, så bliver du også bedre til at takle usikkerheden, efterhånden som du bliver mere og mere tryg ved dig selv. Lige nu tror jeg, at din generthed forstærkes af, at du er så hård ved dig selv. Måske føler du ikke, at du er værdig nok til at tale med pigerne… Er det sådan, du har det?

Og du er selvfølgelig værdig. Du skal “bare” slappe lidt mere af i dig selv, så du selv kan se det. Og det er helt ok at være nervøs og usikker, det er de fleste på et eller andet plan.

Det ved jeg godt, at man ikke “bare” kan gøre. Men stille og roligt kan du holde op med med at kigge på dine “fejl”, og i stedet begynde at stille skarpt på de ting ved dig selv, som du godt kan lide, og som du ved, at du er god til og føler dig tryg ved. På den måde vil du gradvist flytte fokus fra negativ til positiv. Forstår du?

Når du gør det, tror jeg også, at du bliver bedre til at tage tingene mindre personligt. Den tendens handler nemlig også om, at du lægger alt oven i bunken af selvkritik. Derved kommer du til at holde dig selv nede. Det bliver en ond spiral, hvor du konstant taber kampen og derefter “straffer” dig selv for at være utilstrækkelig.

Prøv om du kan lave en liste med alt det positive ved dig selv, så du kan se, at det hele ikke bare er skidt!
Skriv alt godt på den! De fag du er god til, de venner du har, de gode ting du har oplevet i løbet af dagen/ugen, noget der fik dig til at grine eller smile, en sød kommentar fra en ven eller en lærer, noget du er tilfreds med ved dig selv – om det så er dine negle eller din nakke, farven på din øjne, at du er en god ven, god til at lytte, rar at være sammen med –  Skriv det på! Det kan hjælpe dig med at få skiftet fokus. Spørg gerne gode venner omkring dig, hvad de ser af gode ting ved dig. Hvad de sætter pris på…

Jeg tror, at der kommer til at ske rigtig meget med dig i løbet af dit efterskoleår. Det gør der som regel i løbet af sådan et år.
Du forvandler dig selvfølgelig ikke fra den ene dag til den anden, men stille og roligt. Og det er helt fint, at tingene sker langsomt.

Hvis du har brug for at tale med nogen, må du meget gerne kontakte BørneTelefonen igen. Du kan skrive og ringe. Nummeret er 116 111.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat