Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mit udseende

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13

Det er ikke rart, når negative tanker om en selv, fylder så meget, som det lyder til, at de gør. Godt du skriver herind - jeg vil meget gerne prøve at hjælpe. Det lyder alvorligt, at du har grædt hver nat på det sidste. Sådan skal det ikke være! 

Når det handler om ens udseende, så kan det føles uretfærdigt, at man ikke bare kan trykke på en knap, og så ændrer ens udseende sig. Det kan man ikke. Men måske er det meget godt, for så ville vi nok alle se næsten ens ud? Du har sikkert hørt det før; udseende og selvværd handler meget om, hvad der kommer inde fra ens følelser. Hvis man f.eks. er ked af det og nede, så er det nemmere at fokusere på de ting, som man synes er uperfekte. Alle har noget, der ikke er perfekt. Desværre ser vi mange billeder på nettet, som er redigerede, så alt ser perfekt ud. Men det er ikke sandheden. Billeder af modeller og filmstjerner er redigerede, så man ikke ser skæve tænder eller uren hud, der jo er naturligt at have. Det kan endda give en personlighed - gøre dig unik.

Det lyder som om, at det har været en svær start på skolen efter sommerferien. Det kan være overvældende at komme tilbage i skole efter en lang ferie. Alle har oplevet en masse forskelligt, og nogle ser måske anderledes ud, eller har fået nyt tøj. Det kan være, at man lige skal bruge noget tid på at finde hinanden som klassekammerater igen. Du skriver, at du føler dig utilpas, når du er sammen med de andre, fordi du tænker over dit udseende. Sådan skal det slet ikke være - de tanker skal gøres mindre, så du kan føle dig tryg og velkommen blandt de andre. 

Du skriver, at du ikke vil involvere venner, forældre og lærere i tankerne. Det er almindeligt at have det sådan. Det kan være en udfordring at få talt højt om det, der er svært. Det er bare sådan, at det hjælper på alle slags problemer at tale med andre om det. Heldigvis, så kan man sagtens øve sig i at tale med nogen om det, der er svært. Det kan du også - og så vil du nok mærke, hvor rart det er, at man deler det med nogen, der lytter og måske kommer med et godt råd.

Ofte oplever man, at det hele føles mindre svært, når man får sagt det højt. Når man går alene med de svære ting, så vokser de for det meste, og kommer til at fylde mere, end de skal. Jeg tænker, at det måske er det, der sker med dine tanker om udseendet lige for tiden. Du har fået den tanke, at du ser forkert ud. Og så kommer dit hoved til at bygge mere på de dårlige tanker. Her kan det være hjælpsomt, hvis man siger lidt af det højt. Så bliver tankerne forstyrret lidt, og man kan ændre sin måde at tænke på.

At du skriver til os, er en rigtig flot start på at tale højt om noget, der er svært. Godt gået! Det kan være, at når du skal øve dig i at tale med nogen tæt på dig, så kan du starte med at skrive til en, du føler dig tryg ved. Du kan få inspiration til at skrive endnu et brev til en bestemt person her: https://bornetelefonen.dk/skriv-0 Du kan også bruge det flotte brev, som du har sendt herind.

Hvis du skulle pege på en, som du kunne dele det med, hvem skulle det så helst være?

Det er synd, at du har de tanker om dit udseende, for det kan gøre en rigtig trist, at tænke så hårdt om sig selv. Det virker måske mærkeligt, men når man gør noget rart for sig selv, så kan det smitte af på ens tanker. Man kan f.eks. forkæle sig selv med et godt langt bad, en lille shoppetur med din mor eller veninde, eller bare tag dit ynglingstøj på? Det kan også være, at du kan spørge dine forældre, om du må komme en tur til frisøren eller prøve et par nye briller?

Jeg forestiller mig, at du måske kan lave en kombination; tal med en, som du er tryg ved om dine tanker. Og gør noget rart for dig selv, som du synes, er en god idé. Det er i hvert fald vigtigt, at du ikke lader de hårde tanker vinde - men indimellem skal man have lidt hjælp til det, og det er helt okay.

De bedste ønsker

BørneTelefonen

Få flere gode råd til krop og udseende

Kroppen vil ændre sig hele livet. Det er en del af at blive ældre. Rigtig mange begynder at sammenligne sig selv med andre, og nogle bliver kede af det over deres udseende.

Mange børn og unge fortæller, at de sociale medier påvirker dem. Og historier om slankekure, BMI og gode råd kan være svære at forholde sig til.

Her på siden kan du få gode råd til, hvordan du kan få det bedre med din krop og dit udseende. Du kan også prøve quizzen, og lære at kende forskel på, hvad der er facts, og hvad der er myter om krop og udseende.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat