Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

mig

hej børnetelefon.

jeg er en pige.

når jeg er der hjemme føler jeg ikke altid jeg er hjemme hvis du forstår hvad jeg mener

efter vi (mig min mor og min storebror) flyttede sammen med min mors kæreste vente det hele op og ned.

pludselig blev jeg ikke spurgt om hvordan jeg havde det med de forskellige ting
fx hvordan jeg havde det med min mors kæreste
eller hvordan jeg havde det med at skulle være i et nyt hus lige pludselig osv.

jeg er ikke glad så tit.

jeg savner min far rigtig meget
spicelt lige nu (de sidste par uger)

jeg savner også rigtig meget at være sammen bare min rigtige familie
altså mig min mor og storebror.

mit humør går også ud over mine venner hvilket jeg er virkelig ked af.

og så er der min krop
jeg har altid været “tynd” men det/de sidste år har jeg tit fået af vide
hvor er du bae tynd osv
men for mig er det ikke et kompliment
jeg bliver bare ked af det.

jeg er begyndt at træne ret meget
jeg styrke træner alle hverdage
jeg gør det for at blive pænere og tage på men jeg ved ikke om det virker

sidst jeg vejede mig vejede jeg 45 kilo
jeg er 13 og er 160 høj
er jeg unddervægtig?.

hilsen mig den lidt fovirede

Pige, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Tusind tak for dit brev. Det er nogle svære tanker du har, og jeg kan godt forstå dig. Jeg ved også, at mange børn der har oplevet en skilsmisse, og som oplever, at der bliver lavet "nye familier", kan have det, som du beskriver. Det er en stor forandring, som kan være svær at vænne sig til. Og man kan have brug for at tale meget med sine forældre om, hvordan man har det. Lige meget hvad der sker, er det stadig du, din mor og far, der er din familie. 

Det er dine forældres ansvar, at finde ud af det med hinanden og med dig. Det er deres beslutning at blive skilt, men det er dig og din bror der skal være i det, og flytte frem og tilbage. De følelser du beskriver med, at du ikke er blevet spurgt om, hvordan har det med at skulle bo et nyt sted, og sammen med en mand (din mors kæreste), er helt klart naturlige reaktioner og tanker oven på en skilsmisse og de store forandringer. 

Det er faktisk sådan, at du har ret til at blive hørt og inddraget ift. hvor du skal bo. Det kan måske være svært, og du behøver ikke, hvis du synes at det er for svært, men du har ret til at være med til at bestemme. Du kan læse mere om dine rettigheder her:  https://www.bornetelefonen.dk/skilsmisse-rettigheder 

På dette link kan du læse en masse andre gode råd til hvad man kan gøre når ens forældre er skilt: https://www.bornetelefonen.dk/tema/skilsmisse 

Der står bl.a. også nogle råd til, hvad man kan gøre, når man savner. Og hvordan det kan føles, når mor eller far får en ny kæreste. Du skriver, at du savner din far rigtig meget lige for tiden. Det er helt naturligt at føle sådan. I kan måske lave nogle aftaler om, hvad man kan gøre, når man savner. Fx at have nogle billeder man kan kigge på, eller få lov til at ringe eller skrive og sige hej. 

Det kan også være, at den aftale dine forældre har, skal laves om, så du ikke er så længe væk fra din far.

En skilsmisse kan føles som en sorg, der gør ondt helt indeni. Og det er vigtigt, at du sørger, hvis du er ked af det. Græd hvis du har brug for det, og vær vred hvis du føler det. Det er vigtigt, at du ikke skjuler dine følelser eller undertrykker dem. Der er ikke nogle følelser, der er rigtige eller forkerte. Men det er vigtigt, at man taler med nogen om det. Du kan tale med din mor og far, men det kan også være nogle andre, som du synes, at du har lyst til at tale med omkring det. 

Jeg tænker på, om du mon allerede har talt med dine forældre om, hvordan du har det? Både omkring beslutningen om hvor du skal bo, men også at du savner din far. Det kan være svært, men det er vigtigt at være ærlig overfor dine forældre, og ikke tage for store hensyn, som kan ende med at gå udover dig. 

Hvis du synes, at det er svært at sige det til dem direkte, kan du også skrive et brev som du kan give til dem. Vi har en guide til, hvordan du skriver et brev her: https://www.bornetelefonen.dk/skriv-0

Mht. vægten så er det svært for mig at bedømme, da det handler meget om netop din krop, og hvordan du har det. Men hvis man går ud fra din alder, din højde og din vægt, så lyder det som om, at du er normalvægtig. Men det kan være, at det er noget, du skal tale med din læge eller sundhedsplejerske om. De kan også vejlede dig ift. kost og træning.

Det er sejt, at du er begyndt at træne. Men det er vigtigt, at du får hjælp til det af nogle voksne, da man skal gøre det på en måde, der passer til ens alder og udvikling. Ellers kan det faktisk være usundt for kroppen. Det er også vigtigt, at du spiser. Det kan måske være svært, hvis du går og er ked af det. Men det er vigtigt, at din krop får noget mad, så den kan få energi til at træne og til, at du kan klare dig godt i skolen.

Jeg ønsker dig alt det bedste fremover. Du er altid velkommen til at kontakte os igen på telefon, chat eller sms, hvis du har brug for at tale mere om det hele.

Kærlig hilsen BørneTelefonen  

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat