Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Meget lavt selvværd

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Tak for dit brev.

Hvor er det godt at du beder om hjælp til at få det bedre med dig selv. Jeg forstår godt at det kan være svært at høre på at de andre piger gerne vil tabe sig, når dit største ønske er at tage mere på i vægt.

Vi får ofte breve fra piger og drenge der skriver om, at de føler sig for tykke, men faktisk også breve om at det er svært, når man synes, at man er for tynd. Så det er noget, som rigtig mange tænker over …  Men uanset om man synes, at man er for tyk eller for tynd, så kan det være svært at vide, hvad man skal gøre for at blive mere glad for sin krop.

Vi mennesker sammenligner os ofte med andre. Det er meget naturligt. Men vi er jo ikke fuldkommen ens, hverken i udseende, interesser eller hvordan vores kroppe ser ud….. Når man er teenager som du, sker der en stor udvikling, og undervejs kan man udvikle sig meget forskelligt.

Og de fleste vil helst passe ind og ikke se alt for anderledes ud i forhold til de andre. Det er fordi vi er sociale væsner og gerne vil være en del af gruppen. På den måde er dine følelser helt naturlige. Kan du mon følge mig i det?

Jeg vil gerne forsøge at hjælpe dig ved at komme med nogle ideer til, hvad du kan gøre.

Mon du har snakket med nogen om det? Altså fortalt til en veninde at det er svært for dig at være tynd … ?

Jeg ved fra andre, at det kan hjælpe, når de får talt med veninder eller venner om det med at være utilfreds med sig selv. Det kan både handle om hvis man gerne vil tabe sig, men også når man ønsker at kunne tage på og dermed få større bryster og flere former. Uanset om ens venner synes, at de er for tykke eller for tynde kan det være svært at holde fast i at være glad for sin egen krop.

Jeg tænker også på, om du har fortalt dine forældre HVORFOR du gerne vil have en ny bikini – og noget nyt sommertøj?

Ellers kan det være en ide at prøve at gøre det. Så kan det være, at dine forældre bedre forstår, hvorfor du vil have nyt. Du kan måske også vise dem brevet, du har skrevet til os. Du er nemlig rigtig god til at sætte ord på, hvordan du har det og også hvorfor!

I forhold til det tøj du har, så kan du måske bruge et bælte, og sætte blusen ned i bukserne, så den poser, og ikke sidder helt tæt til kroppen.

Et andet forslag er: når man har tørklæde på, så fylder det også lidt mere i halsen – og måske fokus på det fremfor dine arme.

I svømmehallen kunne en mulighed være at have et håndklæde omkring sig indtil du hopper i vandet ? Man er lidt mere ” ens” når man først er nede i vandet.

Men uanset tips og ideer til tøjet, så handler det mest om at acceptere dig selv, som du er.

Så kommer her med nogle råd til, hvordan du kan gøre noget for at få mere selvværd:

  • Fokuser på alt det, du rent faktisk er supersej til, så du kan minde dig selv om det – at det ikke kun handler om, hvordan du ser ud. Jeg synes fx, at du er ret sej ved at skrive et brev hertil.
  • Gør noget, du kan li’
  • Er du vild med gymnastik? Eller håndbold? Tegne?  Eller at lave mad? Kast dig over ting du elsker, så du kan blive rigtig glad indeni. For når du er glad, taler du også pænere til dig selv, og dine succesoplevelser booster din selvtillid og dit selvværd
  • Snak med dine veninder
    Du er helt sikkert ikke alene om at have et lavt selvværd. Nogle skjuler det bare bedre end andre. Snak med dine allerbedste veninder, som du virkelig stoler på, og fortæl dem, hvordan du har det. Måske har de det på helt samme måde eller også ved de lige præcis, hvordan de skal få dig i bedre humør.

Hvis du stadig er i tvivl om noget med din krop og din vægt, kan du fx tage en snak med sundhedsplejersken på din skole. Hun ved rigtig meget om vægt og kroppens udvikling. Din lærer vil sikkert kunne hjælpe dig med at få en tid hos hende. Mange fortæller, at sundhedsplejersken er god at snakke med, når man enten synes, at man er for tyk eller for tynd. Hun kan komme med gode råd til, hvad du kan spise med mere.

Jeg synes, det vigtigste er, at du får snakket med andre om, hvordan du har det. Det tror jeg nemlig, kan være med til, at du bliver mere glad for dig selv, præcis som du er.

Kærlige hilsner

BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat