Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Livet er uoverskueligt

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige på 16 år.

Mange tak for dit velskrevne brev til brevkassen, hvor er det bare godt at du har skrevet herind. Jeg vil meget gerne prøve at hjælpe dig med hvad du skal gøre.

Du skriver at du går på idrætsefterskole og at du elsker at være der og at du ofte får at vide, at du er meget vellidt på skolen, men at du ikke helt føler du har fundet din plads socialt. 

Du beskriver simpelthen så flot hvordan du går og har det og det er tydeligt at du er en pige der reflekterer meget. 

Jeg kan ikke lade være med at tænke, om der måske er en sammenhæng mellem den måde du har skullet tilpasse dig og klare dig efter dine forældres skilsmisse og de følelser du nu har med dine venner. Du skriver at du har følt dig "lidt i midten" i forhold til dine forældre og det minder lidt om det du beskriver omkring pigegrupperne. Måske er din tilpasningsevne blevet så god, at du nogen gange glemmer lidt at mærke hvad du selv har lyst til?

Jeg synes det er så vigtigt, at du får lært at stole på dine egne beslutninger og tro på dit eget værd, for jeg er helt sikker på, at når du får at vide at du er velkommen og at du er vellidt, så er det fordi det passer - men det er vigtigt at du også får følelsen at være det. Jeg synes du skal tage en snak med din kontaktlærer eller ganglærer eller den voksen på efterskolen du synes bedst om og bede om at han/hun kan afsætte en times tid til en snak under fire øjne. Du kan fortælle de ting du har skrevet i brevet til os og måske også høre om hvad der er for muligheder for psykolog - måske har skolen et samarbejde med en?

Det kan være en god ide at få nogle samtaler med en psykolog - som vil kunne lytte og støtte dig i forhold til de tanker og følelser du går med. Som skrevet kan det være din efterskole har et samarbejde med en psykolog, og ellers er det muligt via din egen læge at blive henvist. Jeg synes du skal være ærlig overfor din mor og fortælle om de ting, du så åbent og ærligt har fortalt mig, så hun kan støtte dig. Hvis det er lidt svært at få startet samtalen, så vil jeg foreslå du viser hende dit brev til os og også gerne mit svar, det kan være en god måde at få startet snakken på.

Det lyder til, du er rigtig glad for at gå på efterskolen, det er dejligt at læse. Men det er ikke meningen at du skal gå med følelsen af kedafdethed alene. Det lyder som om du er i tvivl hvor kedafdetheden kommer fra, men samtidig beskriver du så fint, at følelsen af ensomhed melder sig, ligesom du er ked af du har taget på i vægt. Som jeg tidligere skrev, vil jeg anbefale du får en snak med den lærer du har det bedst med på skolen, de er der også får at lytte og støtte, når noget fylder. Ligesom jeg også vil anbefale, du øver dig i at tro på at pigerne i de to grupper godt gider dig. Måske du har modet til at tale med en eller flere af dem, om de tanker og følelser du går med. Jeg er ret sikker på at de også vil kunne nikke genkendende til, at man kan være usikker og føle sig ensom ind i mellem. I er i en alder, hvor I er igang med at udvikles til voksne kvinder, en tid, hvor man let kan blive usikker på hvem man selv er og hvor man bruger tid på at sammenligne sig og har brug for at høre til. Selvom det kan virke som om de andre piger er selvsikre, så er jeg overbevidst om, de vil kunne nikke genkendende til nogle af de ting du beskriver. Måske du kan udvælge en enkelt eller et par piger, som du taler lidt mere privat med. Det kan også være en måde til at knytte lidt tættere venskaber, når man tør være åben og ærlig, hvad tænker du om det?

I forhold til dine tanker om vægt, kan det være svært at skulle tackle alene. Jeg kan forstå din familie stikker lidt til dig, når du er hjemme. Jeg synes, du skal fortælle at det gør dig ked af det, så de får en forståelse for, at ændre adfærd. Hvis du vælger at tage en snak med din læge omkring henvisning til psykolog, kan du også nævne det med dine tanker om vægt. Lægen vil også her kunne støtte dig. Det handler ikke altid kun om at være vidende om, hvordan man skal spise for at leve sundt, det kan også handle om noget psykologisk, altså at hvis noget fylder, som du beskriver, så kan det være svært samtidig at have overskud til at ændre kostvaner og adfærd. Alting hænger sammen, og jeg tænker, at hvis du får hjælp til at få bearbejdet din kedafdethed, så vil du finde overskud til at fokusere på et sundere liv.

Det er imponerende så god du er til at tænke din fortid sammen med hvordan du har det nu, for det kan sagtens hænge sammen. Det er vigtigt du lytter til dig selv og tager dine følelser alvorligt. Du er en fantastisk pige, som lige nu har brug for nogle voksne, der kan lytte og støtte dig. Derfor håber jeg du vil finde mod til at tage denne vigtige snak med dine forældre. I forhold til venskaber, så synes jeg du er ret sej i ikke at vælge gruppe, men er åben og er sammen med pigerne fra begge grupper. Prøv at mærke efter om der er en bestemt pige, som du godt kunne tænke dig at komme lidt tættere på, du har helt ret, det kan være rart at have en eller et par stykker, der er lidt tættere. Du kan evt. foreslå, I mødes og laver lektier sammen, eller måske bare ses til en kop te en eftermiddag, hvor I kan tale sammen. Det kan også være en mulighed at invitere en af dem med hjem en weekend, det kan være en god måde at lære hinanden lidt bedre at kende på, hvad tænker du om det?

Du er en fantastisk pige, moden og tænker over livet. Styrker som du skal være stolt af. Håber du vil bruge disse styrker til at række ud efter hjælp i dit netværk, så du ikke skal gå alene med det. Du har allerede taget et stort skridt ved at skrive til os, så flot.

Husk du er altid velkommen til at ringe, chatte eller sms´e til BørneTelefonen på 116 111, hvis du har brug for at tale lidt videre med en af vores søde rådgivere.

Ønsker dig alt det bedste

Kærlig hilsen BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat