Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg kan ikke holde det ud

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige,

Jeg kan godt forstå, at du i øjeblikket synes, at det er mega hårdt at gå i skole. Der er ikke noget at sige til, hvis du bliver fortvivlet og trist over, at skolen ’stjæler’ al din tid og energi. Jeg håber, at mit svar kan hjælpe dig med at komme til at holde af skolen igen, være mere sød mod dig selv, og ikke mindst til at få tid til at nyde at være sammen med din familie og dine venner.

Hele livet igennem er det vigtigt at gøre sig klart, hvad det er for ting, der giver ens liv mening. Jeg bliver derfor glad, når jeg læser, at dét der betyder allermest for dig, er din familie og dine venner. Det fortæller nemlig, at du allerede har gjort dig tanker om, hvad der giver dit liv mening – nemlig samvær med familie og venner. For andre kunne det have været noget andet, såsom sport, musik, kæledyr, computerspil eller skolen. Når man ikke har tid til de ting, der betyder allermest for en, så bliver man ked af det, føler sig måske meget alene, og at man har en lortedag. Og sådan skal det ikke være.

Selvom det er familie og venner, der betyder mest for dig, så er jeg klar over, at du stadig gerne vil klare dig godt i skolen. Det kan godt lade sig gøre. Men det er vigtigt at finde en balance, så du stadig har tid til at hygge dig med familie og venner. Det lyder jo nemt, men faktisk er det tit det, som er det sværeste. Jeg tror, at grunden til at det er svært at finde balancen, er at lektier og skoleopgaver, er noget som skal afleveres på en bestemt dag, noget man får karakterer/udtalelser for osv. – man får ikke karakterer for at være sammen med familie og venner, og man skal ikke være sammen med dem på en bestemt dag. Netop fordi man ikke kan ’dumpe’ i at være datter eller veninde, og fordi man ved, at ens familie og venner altid til vil være der, så er det ofte dem man nedprioriterer, hvis der er andet der presser sig på. Giver det mening?

Jeg vil derfor foreslå, at du prøver at sætte venner og familie på dit program. Det kan f.eks. være ved at sætte dig som mål, at lave to aftaler med nogle veninder hver uge og/eller beslutte, at du om aftenen i weekenden ikke må lave lektier, men i stedet skal være sammen med din familie. Du giver altså dig selv en slags ’familie-venne-lektier’ for hver uge. Hvad tænker du om det? Det skal være på en måde, så det ikke stresser, men giver dig et overblik.

Jeg ved fra andre, at så længe de ikke går på kompromis med det, der betyder mest for dem, så synes de, at det er ok at have travlt i skolen. De fortæller også, at det er nemmere for dem at give lidt slip på skolen, og ikke lave alt 100%, hvis de føler sig fyldt op af samvær med familie og venner. Så at være fyldt op af kærlighed, gør dem i stand til at være mere kærlige overfor sig selv.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om din mor og far er klar over, hvordan du egentlig har det? Tit begynder det allerede at hjælpe, når man får sagt det højt. Brevet du skrev herind var første skridt på vejen til at få det bedre. Nu håber jeg, at du vil tage det næste skridt, og fortælle dine forældre, hvordan du har det. Du kan evt. skrive et brev til dem, ligesom det brev du skrev herind. De kan hjælpe dig med at skabe overblik. Du kan også læse med dem på vores hjemmeside om stress: https://www.bornetelefonen.dk/tema/stress

Jeg ønsker dig en rigtig glædelig jul og al det bedste med på vejen fremover.

Kærlig hilsen,

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råde om hvordan du kan slappe af og finde ro

Der er forskel på at have travlt med en masse ting og så at være stresset. Det er ikke farligt at opleve mindre mængder af stress, det gør vi alle sammen. Men hvis du oplever, at du ikke kan slappe af og at du hele tiden føler dig bagud, så er det rigtig vigtigt, at der bliver gjort noget ved det. Der er nemlig ingen børn, der skal have stress.

Måske du tænker: Hvorfor er jeg stresset? Hvordan undgår jeg stress? Hvad er symptomerne på stress? Hvordan ændrer jeg mine forventninger til mig selv? Hvordan siger jeg nej? Hvordan får jeg mere ro i min hverdag? Hvorfor føler jeg mig aldrig god nok?

Du kan blive stresset af forskellige årsager. Det kan fx være dine forældre pludselig skal skilles og den nye situation gør dig stresset og trist. Det kan også være, at du har alt for meget, du skal nå i din hverdag. Det kan også være, at du har for høje krav til dig selv.

Her på siden kan du få gode råd og læse andre børns breve og BørneTelefonens svar. Du kan også prøve en vejrtrækningsøvelse, der kan få dig til at slappe af eller du kan lave en plan, der kan hjælpe dig med, at huske dig på, hvad der gør dig i godt humør.

Stem
Føler du dig presset eller stresset? Har du meget, du skal nå i din hverdag? Stem her og se hvad andre har svaret.

Føler du dig presset?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat