Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Jeg hader mig selv

Hej.

Jeg er en pige på 12 år, der elsker at gå i skole, være kreativ og, lidt, at spille fodbold. Jeg klarer mig rigtig godt i skolen og jeg har nogle gode venner. Der er bare ét problem. Jeg hader mig selv.

Jeg kan ikke lide, hvordan jeg ser ud. Jeg er slank og fin, men hader alligevel mit udsende. Jeg hader også hvordan jeg er ovre i skolen. Jeg synes jeg er dum og alt muligt. Jeg sammenligner mig tit med de andre piger fra, hvor er hun smuk, og det er jeg bare ikke! Eller, hun har det så sjovt og alle kan lide hende, hvorfor ikke mig?

Jeg kan ikke klare at jeg ikke kan lide mig selv. Jeg bliver så ked af det, når jeg tænker på mig selv og mit liv. Jeg kan godt finde på at kritisere mig selv HELT vildt meget. Eller synes at alle andre er bedre end mig til alt.

Jeg har haft det sådan i lang tid, men har ikke snakket med nogen om det. Jeg græder tit hver aftenen, fordi eg har det som jeg har det. Nogen gange hader jeg alt! Også mit liv!

Jeg ville ELSKE at få det bedre, men det tror jeg ikke jeg kan.

Please hjælp mig.

Pige, 12 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du,

Det lyder til, at du går med nogle tanker, som er godt, at du deler med andre.

For mig lyder det som om, at du er kommet ind i en negativ tanke spiral, hvor ser på dig selv med meget negative holdninger. Og du får ikke rigtigt øje på alt det dejlige, skønne og positive, som du er og giver til andre. Heldigvis kan jeg også læse, at du indeholder rigtig mange gode, dejlige og stærke sider. Du skriver for eksempel, at du har gode venner. Det fortæller mig, at du også selv er en god veninde. Gad vide om nogle af dine kvaliteter er at være omsorgsfuld og betænksom? Du skriver også, at du er kreativ. Det fortæller mig, at du højst sandsynlig er idérig og kan se verden på forskellige måder. Så nævner du, at du elsker at gå i skole og er glad for at gå til fodbold. Det får mig til at tænke, at der sikkert er mange fag du er dygtig til og en sport, hvor du også har venner. For mig viser det, at du er glad for at være sammen med andre mennesker og også forstår hvordan man er sammen med andre på en god måde, både i klassen og på fodboldbanen.

De følelser og tanker du beskriver, er der mange unge som også har. Det hænger nok meget sammen med, at du er i puberteten og på vej til at blive teenager. Det er en tid, hvor man ser sig selv udefra og bruger spejlet rigtigt meget. Alting forandrer sig, den måde ser ud, tænker, taler og er sammen med andre. Man er for alvor ved at finde ud af hvem man er og gerne vil være. Derfor kan man måske også have en tendens til at være meget selvkritisk. Ligesom kroppen ændrer sig, så sker der også en masse ting oppe i hovedet. Det kan være en forvirrende og frustrerende tid, og flere unge beskriver at de kan have svært ved at genkende sig selv.

Jeg håber, at du kan se, at jeg kan finde en række positive kvaliteter, som jeg tror, du indeholder. Mon du kan genkende nogle af disse kvaliteter ved dig selv? Hvis svaret er ja, så er det nogle af dem du skal huske på, når de negative tanker kommer. Det kan også være, at du selv kommer i tanke om flere, og så vil jeg råde dig til at skrive dem ned og kigge på papiret hver dag. Jeg vil også gerne give dig to andre opgaver, du skal øve hver dag... den første er, at kigge dig i spejlet og for eksempel sige højt: Hvor er jeg bare en dejlig pige med smukke øjne (eller andre ting ved dig selv), og hvor er det godt, at jeg er en god veninder og elsker at være sammen med mine veninder. Den anden opgave er, når de negative tanker maser sig på, så kan du tænke eller sige højt: "Jeg er god nok ligesom jeg er.Uanset hvad, så ved jeg, at jeg er god nok og en fantastisk dejlig pige!" og du skal huske at lytte til de gode ting andre siger om dig og de gode følelser, der mellem dig og andre mennesker.

Øvelserne kan hjælpe dig til at høre dig selv sige positive ting, om dig selv. Tankerne er jo ord du går og siger til dig selv indeni, og for at ændre tankerne, så skal man træne og øve sig - ligesom træningen til fodbold.

Derudover tænker jeg, at du skal overveje,at tale med en om tankerne - måske veninderne. Jeg gætter på, at de kan genkende det fra sig selv. Det kan også være dine forældre, en lærer eller din fodboldtræner. Du kan du også få en snak med en af vores dygtige rådgivere på BørneTelefonen på 116 111 eller Chatten.

De bedste hilsner

BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat