Brev

Jeg er ikke tilfreds med mig selv

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Mange tak for dit brev. Det er helt normalt at føle sig usikker, utilstrækkelig og forkert - især som ung, hvor man er i fuld gang med at finde ud af, hvem man er. Hos nogle kan sådanne følelser bunde i lavt selvværd, alt for høje og urimelige krav til sig selv for at føle sig god nok, og alligevel aldrig være helt tilfreds med sig selv eller præstation. Heldigvis kan man sagtens gøre noget for at få et bedre selvværd. Det at have viljen til at ville arbejde med sit selvværd, sådan som du har, er et rigtig godt udgangspunkt. Du har opdaget, at mindreværdet og perfektionismen spænder ben for nogle ting i dit liv, og det vil du gerne lave om på. Sådan!

Du er rigtig god til at beskrive din situation, og det lader til, at du kender dig selv ret godt. Du er også meget bevidst om dine tanker, og det er en stor styrke, for så kan du lettere fange dig selv i de negative tanker og prøve at lave om på dem. Hver gang du tager dig selv i at tænke negativt om dig selv, eller i at tænke: ”Det kunne jeg have gjort bedre”, så prøv at erstatte tanken med mere positive tanker. Tænk f.eks.: ”Jeg gør mit bedste, og det er godt nok” eller: ”Jeg er helt ok, lige præcis som jeg er”. Find selv på flere sætninger og skriv dem alle sammen ned. Du kan evt. købe en notesbog, som du bruger som et arbejdsredskab til at få et bedre selvværd.

I notesbogen kan du også lave en liste over alle de egenskaber ved dig selv, som du sætter pris på. Det kan f.eks. være: Ærlig, gavmild, tålmodig og trofast. Du kan også lave en liste over de ting, som du er god til. F.eks.: God til at lytte, god til at svømme, god til at stave og god til at arbejde hårdt for tingene...god til at være tilfreds, glad for at hjælpe andre...osv.  

Du fortæller, at dine veninder kan finde på at kalde dig dum, og at det påvirker dig. Hvis du har mod på det, synes jeg, at du skal fortælle dem, at du ikke synes, at det er særligt sjovt at blive kaldt dum. Fortæl dem, at du nogle gange godt kan føle dig dum, og at det derfor ikke er rart at høre det fra andre – heller ikke selv om det bare er for sjov. Hvis det vil hjælpe dig, det kan være svært for mig at vide, hvordan de vil reagere det? Hvis det ikke lige er vejen for dig, kan en snak med en sød lærer måske også hjælpe dig.

Måske kan du også tale med dine veninder, forældre eller en lærer om de krav, du stiller til dig selv. Mange kender godt til det med at stille højere krav til sig selv, end man stiller til alle andre. Som regel kan det løsne lidt op for perfektionismen, hvis man kan tale med andre om den. Særligt voksne kan være rigtig gode at snakke med det om. Du kan jo tage hul på snakken ved f.eks. at tale om karakterer eller fortælle om episoden i klassen. 

Du spørger, hvorfor du ikke er tilfreds, selv når du får 10 og 12-taller, og svaret har du allerede selv… Det er igen perfektionismen, som forhindrer dig i at glæde dig over de ting, der lykkes, men i stedet altid kræver, at du yder endnu mere - overpræstere. Men ingen er perfekte eller bliver perfekte på den måde. Jeg kender i hvert fald ikke nogen, der er, og jeg tror heller ikke, at du gør. Perfekt, er at vide at man er ok lige præscis som man er - uden at vurdere, uden at kigge på sig selv og andre med 'find mindst fem fejl' luppen. Hvad tænker du om det? Er det noget om det? Eller har du et andet blik på det...lidt endnu?

En god huskeregel, når det kommer til perfektionisme, er, at du ikke skal kræve mere af dig selv, end du f.eks. ville kræve af din bedste veninde – og at du skal være en lige så god opbakning for dig selv, som du er for hende. Så klap dig selv på skulderen, når det går godt, og accepter det, når det går mindre godt.

Selv om du føler, at hende pigen i klassen både klarer sig godt og får opmærksomhed fra drengene, er der helt sikkert også noget, som hun er utilfreds med hos sig selv. Måske har du svært ved at få øje på det, fordi hun er god til at skjule det – eller fordi hun har besluttet sig for, at det er ok ikke at være perfekt på den der perfketionistiske måde, og derfor ikke går og fokuserer på alt det, hun kunne være bedre til. Kunne det ikke være rart, hvis du også kunne beslutte dig for det? Livet er nu engang sjovest, hvis man tillader sig selv at slappe lidt af engang imellem.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar og forslag til at forslag til at ændrer måderne du tænker om dig selv (og andre).

Du er altid velkommen til at skrive eller ringe ind til os på 116111, så kan vi snakke videre.

Held og lykke med det!

Kærlig hilsen BørneTelefonen  

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat