Brev

Jeg er alt for ligeglad

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 16 år

Tak for dit fine velskrevne brev. Det er tydeligt, at du er en dreng, der har tænkt meget over meningen med livet. De eksistentielle spørgsmål trænger sig på hos dig - og selvom det kan være store, uoverskuleige spørgsmål lyder det til, at du på en måde har fundet dine egne svar.

Lige nu er du bekymret for, om du er for "ligeglad". Jeg kan godt høre, at du savner at kunne føle mere. Men jeg synes slet ikke, at du kun lyder som ”en, der er ligeglad”. Overhovedet ikke. I brevet beskriver du fx, at din mor og søster betyder rigtig meget for dig. Og det er da et par fine eksempler på, at du sagtens kan føle noget. At der er noget, der betyder mere end andet. 

At du ikke føler noget, når du hører om alverdens ting, betyder ikke, at du er mindre værd. Tværtimod er det måske vigtigt, at man ikke tager alle verdens bekymringer på ens skuldre, for det er er der ingen, der kan bære. Så i stedet for at se det som noget negativt, kan du måske øve dig på at tænke lidt anderledes om det?!    

Men samtidig kan jeg jo også godt læse i dit brev, at tankerne fylder rigtig meget hos dig - og det skal du selvfølgelig tage alvorligt. Du skriver også, at du mistænker, at din "ligegyldighed" kan være en form for ”beskyttelsesmekanisme” . Og du fortæller, at du ikke har talt med din far i over 1½ år. Uanset hvordan jeres forhold har været, så forestilller jeg mig, at det kan føles som et svigt. Og ja - nogle gange beskytter vi os mod at føle svigt, sorg og tristhed ved at lukke af for følelserne. Derfor tænker jeg på, om du måske har brug for at dele tankerne med en, måske en professionel? Det kan være, det er meget rart for dig at lære dig selv lidt bedre at kende – og det kan man ofte få hjælp til, når man snakker med fx en psykolog, der er god til at stille de rigtige spørgsmål, der kan sætte gang i refleksionerne. Han/hun kan måske også hjælpe dig med at finde ud af, om der mon er noget, du kan øve dig lidt mere på, så du måske kan blive lidt bedre til at mærke, hvad du føler om noget bestemt. Kunne det mon være en mulighed?

Jeg ved ikke, om du i forbindelse med dine diagnoser har talt med en psykolog – og hvis det er, er det måske også flere år siden? I så fald kan du måske tale med din mor om muligheden for at få en tid hos en psykolog igen? De fleste skoler har tilknyttet en skolepsykolog, men det er også mulighed at få henvist en via ens læge. Det er jo noget, du kan overveje.

I brevet fortæller du, at du har en kæreste. En af grundene til, at I passer godt sammen, er måske, at I er forskellige?! Din kæreste har sikkert brug for, at du ikke er lige så emotionel, som hun er – og på den måde supplerer I måske hinanden godt. Det er dog vigtigt, at du også er ærlig. Så måske kan du tage en snak med hende på et tidspunkt, hvor hun ikke er ked af det og så spørge, om I kan øve jer på at snakke i lidt kortere tid. Det skal jo fungere for jer begge - og lige nu virker det ikke til, at det fungerer for dig at snakke så længe sammen hver aften. Og det er altså helt forståeligt. Det synes jeg slet ikke betyder, at du er ligeglad. Ligesom jeg også synes, du har ret i, at hun kunne have glæde af at kunne savne dig uden at blive så ked af det. Mon du har mod på at tage en lille snak med din kæreste? Du kan jo overveje, om du skal skrive et brev til hende, som du har skrevet herind, og fortælle, at du indimellem har svært ved at mærke dine føleser. På den måde kan hun også lære dig lidt bedre og kende - og du øver sig samtidig på at "lukke" andre ind i dit liv. Hvad tænker du om den ide? 

Jeg håber, du kan bruge mit svar. Husk, at du, hvis du har brug for en snak, altid kan kontakte BørneTelefonen på 116111. 

De allerbedste hilsner
BørneTelefonen 

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat