Brev

Jeg er akavet!

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Når man er teenager, er ved at finde sig selv og er i rivende udvikling, er det ikke underligt, at man forandrer sig. Man vokser i nogle tilfælde ud af sine normale omgivelser, og det kan være rigtig svært, fordi man så føler, at man er vildt mærkelig og ikke passer ind. Men det er man ikke. Det er DU ikke!

Dog kan det også blive sådan, at andre sætte en i bås, man ikke helt kan komme ud af, fordi en uskyldig bemærkning pludselig føles som en sandhed.
Med andre ord: Hvis nogen siger noget, man bliver såret over, begynder man at tænke så meget over det, at man kommer til at køre i cirkler om det.  Fx ordet "akavet". 

Når man cirkulerer om et emne, så kan man blive så optaget af det, at man har svært ved at se andet. På den måde kan man komme til at gøre ondt værre. Man kan komme til at forstærke de negative følelser, så man tror, at man bare er sådan, som nogen har sagt. Men det er man ikke. Man er bare blevet fastlåst, og det kan være virkelig svært at låse sig selv op, når man er usikker på, om man er god nok, som man er. Du er god nok lige præcis som du er! 

Alle kender følelsen af akavethed og følelsen af at være anderledes og ikke passe ind. I nogle tilfælde kan man  vælge at gå et andet sted hen, mens det i andre tilfælde er nødvendigt at få talt om det, så følelsen ikke kommer ud af kontrol.
I dit tilfælde synes jeg, at du skal tale med din veninde om det, og så synes jeg, at du skal sige fra, når andre siger, at du er akavet. Spørg dem, hvad de mener?!
Det er ikke i orden, at nogen definerer dig. Det er hæmmende, og det får dig kun til blive endnu mere fastlåst.

Følelsen af akavethed hænger nøje sammen med usikkerhed, og de følelser er der rigtig mange unge, der rammes af, fordi man ofte sammenligner sig selv med andre og hele tiden stiller idealer op for, hvordan man burde være for at blive mere perfekt. Her er det vigtigt at forstå, at det egentlig "bare" handler om følelser. Ingen andre forventer, at man er perfekt. 
Det er en indre følelse og ikke en ydre sandhed. Men der kan også ligge pres og forventninger om, at man skal opføre sig på bestemte måder. 

Man ER ikke akavet. Men det er, som du siger, mennskelig at fejle og komme til at sige noget skævt engang imellem. Det gør alle. Alle kan komme til at reagere akavet, fordi man ikke ved, hvad man skal sige eller gøre. Det er ganske naturligt, så man må ikke straffe sig selv for det. Det er helt okay at tænke sig om, inden man siger noget. Man behøver ikke at have et svar eller en kommentar til alt. Man må gerne bare lytte og observere. Og måske handler det ligeså meget om, at dem, der siger, at du er akavet, selv er ramt af følelsen. De siger det bare højt, så den kommer ud af kroppen og flyver over i dig, fordi du føler, at det er dig, der er forkert. Det er du ikke.

Du skal ikke være et bedre menneske. Du er helt fin, som du er. Du er præcis som alle andre unge. Du skal bare igennem en svær følelsesmæssig periode, og det kommer du lettest igennem ved at tale om det med nogen, du har tillid til.

Og du kan helt sikkert altid kontakte BørneTelefonen 116111 og få en snak! Vi lytter rigtig gerne!

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat