Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvordan tror man på sig selv?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige på 12 år.

Mange tak for dit brev omkring hvordan man tror mere på sig selv. Det vil jeg gerne prøve at svare dig på.

Hvor lyder det bare spændende at du går til gokart, det lyder som en sjov fritidsinteresse. Det lyder til, at det er noget du går meget op i, når du nu skal til at køre løb til næste år.

Jeg tænker, du er på rette spor i forhold til at motivere dig selv, når du prøver at tænke positve tanker  som "det var mega sejt". Det synes jeg bestemt du bare skal blive ved med.

Derudover synes jeg, du skal talemed din træner eller dine forældre om, hvordan du bedst kan forberede dig til et løb. Både i forhold til træning og med positive tanker, både før, under og efter en træning/et løb.

Du skriver også, at du føler du har taget lidt på og har en dobbelthage, som du på en måde er glad for og på en måde er ked af.

Det lyder til at du har en dejlig humoristisk sans, hvis du bruger din dobbelthage til at få folk til at grine. Det kaldes selvironi og er dejligt befriende når folk har den evne.

Både i forhold til det med at tro på sig selv i forhold til gokart og til at være glad for dig selv som du er, med eller uden dobbelthage, så vil jeg lige prøve at præsentere to begreber for dig. Måske kender du dem allerede:

Det ene begreb er selvtillid. Det handler om vores egen tro på vores ydre måde at præsentere os på, dvs. de ting vi gør og den måde vi ser ud på. Når du siger til dig selv: "Du klarede det mega godt i svinget" - så er det med til at booste din selvtillid. Når du tænker negative tanker omkring fx din hage eller din vægt, så er det noget der hæmmer din selvtillid. Det er derfor vigtigt at tale og tænke pænt om sig selv, for at øge selvtilliden.

Det andet begreb er selvværd. Det handler om den tro vi har på vores eget værd, altså den indre værdi vi har, for at være den vi er.  Selvværd vokser ikke af ros, men faktisk mere af at blive anerkendt for at være OK sådan som man er. Selvværd handler ikke om at være god til noget, men om at være glad for den man er og hvad man er for andre. Man kan sige at selvtillid handler om "det ydre" og selvværd handler om "det indre" i et menneske.

Måske vil du finde det spædende at læse lidt mere om selvtilid og selvværd, du kan fx læse om det på nettet eller låne en bog om emnet på biblioteket. Det vil også være rigtig godt, at diskutere emnet med dine venner eller klassekammerater, da det er helt normalt at ønske højere selvtillid eller selvværd især i puberteten, hvor mange ting kan føles nye eller forvirrende.

Du er også altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 166 111, hvis du har brug for flere råd eller vil snakke mere om emnet.

Rigtig meget held og lykke med det hele - både i forhold til at tro lidt ekstra på dig selv og i forhold til gokart-løbene næste år.

Mange hjertevarme hilsner fra BørneTelefonen

 

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat