Brev

hjælp

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 18 år

Tak for dit brev. Jeg har talt med mange unge, der også kan blive udfordret af genertheden indimellem. Det kan være rigtig svært, at slappe af og bare være sig selv i situationer, med mange (nye) mennesker.

Det er helt normalt, både for unge og for voksne, at være nervøse, usikre og spændte, når man møder nye mennesker. Man føler måske, at alle kan se, hvor nervøs man er.
Men ofte er det sådan, at der ikke er andre end én selv, der lægger mærke til det. Og tit har de andre det ligesom én selv - det kan vi bare ikke se.

Men, selvfølgelig skal ens generthed ikke fylde alt for meget inde i en.

Indimellem er det sådan, at jo mere der "på spil" i en relation eller situation, (måske er der en person man godt kan lide, eller ser op til) - jo mere genert er man i starten.

Du kan forberede et par sætninger, til at indlede en samtale med.
Du kunne fx. komme med et kompliment; "Ej, en flot trøje, den klæder dig/ hvor har du købt den?" 

Hvis der til fødselsdagen er én du ikke kender, kan du spørge: "Hvor kender du (pigen der holder fødselsdag) fra?", "Hvor går I, i skole henne?"..
Eller spørge til noget om interesser, film, musik eller andre ting, du også selv har lidt interesse i eller ved, at personen er interesseret i.

Nogen gange får man en snak i gang og andre gange ikke - det er helt ok og normalt.

Jeg ved ikke, om du før har talt med nogen om, hvordan du har det? Hvis ikke, så synes jeg, at du skal prøve at finde mod til det.
Jeg tænker nemlig, at det vil være godt for dig at snakke med en person, som du tror kan hjælpe dig, eller som det ville være rart at dele det med. Er der en veninde, en lærer eller en anden, som du føler dig tryg ved? 

Måske kan du også tale med din veninde, der skal holde fødselsdag. Det kan være, at hun kan fortælle dig lidt om dem der kommer, og hvordan de er. Måske gør det dig mere tryg, at forberede dig lidt.

Jeg håber, at du får en rigtig god fest og kan nyde det. Jeg kan godt forstå, at man er nervøs og genert, når man skal møde nye mennesker. Men måske kan det også blive en rigtig sjov aften, hvor du møder en masse nye og spændende mennesker. 

De bedste ønsker,

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat