Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hjælp

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej pige på 13 år

Jeg vil starte med at sige til dig, at du ikke er den eneste, som går med den slags bekymringer.

Faktisk går mange mennesker, både børn og voksne, med de tanker indimellem. Det bliver især tydeligt i puberteten, hvor der sker rigtig mange forandringer som kan ses og det som ikke kan ses - fx at blive mere i stand til at se sig selv udefra og i forhold til andre. Så det med at svinge hænger også sammen med, at man ændrer sig og skal genkende sig selv og lære sig selv at kende på nye måder. Måske er du også begyndt at bruge meget mere tid foran spejlet...det er en del af at kunne følge med i forandringer, genkende sig selv og forstå, hvad der er igang.  

 1. Måske kan du se den måde du elsker dig selv, lidt som den måde du fx elsker dine forældre eller andre tæt på dig. Du elsker dem, men de kan sikkert også drive dig til vanvid - men du elsker dem alligevel for dem de er og ikke for hvordan de ser ud.

Du er god til at se, hvad der sker i verden og måske mærker du også tit, hvordan andre har det. Det er en ganske særlig ting, som kan give dig glæde. Men du bruger sikkert også en del energi, når du er sammen med andre? Derfor vil jeg råde dig til at give dig sig selv tid med ro, hvor du er alene. Måske lytte til noget stille musik fx mindfullness, kender du mon det? Der findes apps, bøger og youtube videos om mindfulness, som kan være en hjælp.

2. Hvis du prøver at huske på de situationer, hvor du er glad. Hvad er det i dig der gør dig glad? Måske er der egentlig flere end du tror? Samtidig er vores følelser også som et kompas. Hjælper os til at finde vej. Derfor har vi også brug for alle følelser - både vrede, tristhed og glæde. Så husk på, at ingen kan være glade altid og det også er ok ikke at være super top glad altid. Måske en snak med veninderne om det vil vise, at de har det ligesom dig?

3. Det er meget forskelligt, hvordan vi føler os mest sunde. Det kan handle om det man spiser og hvordan man har det. Måske behøver det ikke at være enten sund eller usund? Jeg tror, at det vigtigste for at være sund er, at man ikke dømmer sig selv for hårdt. Spise lidt slik og droppe en løbetur. At være sund handler jo også om at mærke sine følelser og sætte ord på dem. Det kan jeg i hvert fald læse i dit brev, at du er rigtig sej til! Det eneste som helt sikkert ikke er sundt, er at sulte sig selv. Det vil jeg gerne råde dig til at lade være med - så gå hellere en rask tur og brug noget energi. Det gør også, at kroppen producerer endorfiner, som giver godt humør.

4. Når bekymringerne kommer og dine analyser af tingene måske kører lidt i ring, så hjælper det at lave noget andet. Måske kan du kalde bekymringerne et navn. Fx "Tænke-skyen". Når skyen så kommer forbi, så kan du tænke - eller sige det højt til dig selv - nu kommer "Tænke-skyen". "Den gider jeg ikke have besøg af idag. Jeg puster den væk, mens jeg går en tur eller - læser en bog". Hvis skyen er ekstra-tung kan du måske få en veninde til at hjælpe dig med at puste den væk, fx ved at gøre det helt konkret eller få en snak om tankerne.

5. Jeg kan ikke direkte vejlede dig om vægt, det kræver at man kan se personen og tale mere direkte med hinanden. Der er nemlig forskel på, hvordan man beregner BMI for børn/unge og for voksne og hvordan vægt, højde og drøjde hænger sammen. Du vejer bestemt ikke for meget, men få en snak fx med dine forældre om det.

Jeg ønsker dig alt det bedste.

Knus og kram

BørneTelefonen

 

 

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat