Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Har jeg en spiseforstyrrelse??

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Der er mange piger i din alder, der fokuserer meget på deres krop og udseende. Måske særligt fordi der sker så mange ændringer med kroppen i puberteten, man må forholde sig til. 

Du skriver, at du er bange for din vægt. Hvad skyldes det mon? Har du taget på for nylig? At tage på i vægt er også en del af kroppens forandring under puberteten. Dvs. det er helt normalt at tage på og vokse i puberteten.

Hvis du går og er bange for din vægt, synes jeg, kunne det være en god ide at tale med dine forældre om det. Det kan være rart at høre deres tanker omkring det. Og også gerne sundhedsplejersken på din skole. Hun kan se dig og tale med dig. For det er faktisk meget vigtigt, at man ikke bare holder op med at spise, når man er i puberteten. Din krop har brug for sund mad, så den kan udvikle sig. Uden mad vil både hormoner, udvikling og hjerne tage skade. 

Du skriver, at du er en stille pige og har tænkt på om en spiseforstyrrelse ville gøre, at folk ville begynde at snakke med dig. Jeg tror ikke, at det er en god måde at få venner på. En spiseforstyrrelse er en psykisk sygdom, som fører til store problemer for både ens krop og for det sociale liv. At have en spiseforstyrrelse kan faktisk føles meget ensomt. For man det er jo ikke normalt ikke at spise. Derfor prøver mange med en spiseforstyrrelse at skjule det. Og det er ensomt! 

Jeg tror, det vigtigste i forhold til at komme i snak med folk er, at man selv viser interesse. Måske synes du, det er lidt svært. Men du kunne begynde at øve dig i det små. Fx starte med at smile til dem, du gerne vil snakke mere med. Det kunne også være at spørge om råd i forhold til en skoleopgave. Eller tilbyde din hjælp med et eller andet.

Hvis du oplever, at du føler dig alene i klassen, så kunne det være en god ide også at tale med både dine forældre og din lærer om det. Din lærer er måske ikke opmærksom på, at du savner nogen at snakke med? Derfor er det en god ide at fortælle det – fx med hjælp fra dine forældre. Din lærer vil kunne hjælpe dig og hele klassen til et bedre fællesskab ved at støtte jer i at se hinanden på nye måder og bryde nogle af de ”grupperinger”, der måske er opstået i klassen.

Du skriver, at du er tidligere gymnast. Hvad med at genoptage gymnastikken eller finde en ny sportsgren? Det kan jo være en måde til at fortsætte med at være sund på. Og måske møde nogle nye søde venner? Det kunne fx være en holdsport.

Husk at passe på dig selv ved at give din krop sund og god mad.

De bedste hilsner,
BørneTelefonen

har du en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er alvorlig, og det kræver hjælp fra en voksen. Det er derfor vigtigt at du fortæller nogen om din spiseforstyrrelse. Det er kun din læge, der kan sige, om du har en spiseforstyrrelse eller ej.

En spiseforstyrrelse kan vise sig på mange måder. Det kan være, at du spiser meget, at du næsten ikke spiser, at du kaster op eller at du træner meget.

Nogle beskriver også en spiseforstyrrelse som deres bedste ven, fordi den kan føles tryg. Men de beskriver den samtidig som deres værste fjende, fordi den får dem til at blive syge. Det kan føles hårdt at kæmpe imod sin spiseforstyrrelse, men det er heldigvis muligt at få det bedre.

Her på siden kan du få gode råd mod spiseforstyrrelser, få hjælp til at vende de negative tanker og øve dig i at få et mere positivt selvbillede.

Spiseforstyrrelser Andre der hjælper

Det Mentale Motionscenter

Gode råd og øvelser til at styrke din mentale sundhed
Læs mere

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat