Brev

Generthed

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige på 15 år,

Tak for dit meget ærlige brev om generthed. Det er godt, du har skrevet. Jeg ved fra mange andre unge, at de også føler sig generte på nogle af de områder, du nævner.

Jeg vil starte med at sige, at det er helt normalt både for unge og for voksne, at være lidt nervøse, usikre, spændte, når man skal møde helt nye mennesker eller en potientiel kæreste. Man føler, at alle kan se, hvor nervøs man er, og hvor meget man sveder, men oftest er der ingen, der lægger mærke til det andet end én selv. Og oftest har det andet menneske ligesom en selv, det kan vi bare ikke se.

Men når det så er sagt, skal der selvfølgelige være en grænse for, hvor meget ens generthed skal fylde inde i en. Når jeg læser dit brev, tænker jeg, at det måske kunne være en god ide for dig at få lidt hjælp. Med hjælp mener jeg nogle små handleanvisninger på, hvordan du skal øve dig i at være i din generthed.

Kunne du snakke med dine forældre, om I sammen fandt en, der kunne hjælpe dig. Det kan være jeres læge, sundhedsplejersken på din skole, eller måske din lærer eller en helt anden.

Der findes måder, man kan arbejde med generthed på, så jeg håber, at du kan finde lidt mere mod og få spurgt en voksen om hjælp. Jeg ved fra andre unge, der bøvler med generthed, at de synes, det har været fedt at arbejde med deres generthed, fordi det er, som de bliver sat fri af deres dårlige tanker om dem selv. Det tænker jeg også, at du kan komme til at føle. 

Du spørger, hvad det betyder, når ikke du er genert over for en i El-Giganten. Tit er det sådan, at jo mere der i spil i en relation eller situation (potentiel ven, veninde, kæreste), jo mere genert er man i starten. Derfor er det altså også stærkt, at du kan tale med fremmede eller bare henvende dig til nogen du ikke kender. Måske kan du øve dig i at henvende dig til fremmede endnu mere, altså det du allerede gør i EL-Giganten kan du bruge fx til fester. Du kan forberede et par sætninger til at indlede med. I El-Giganten har du nok spurgt om noget konkret. Det kan du også øve dig i at gøre i andre situationer. Fx Flot bluse, den ser godt ud på dig/ er den ny/ hvor har du købt den? Eller spørge til noget om interesser, film, musik eller andre ting, du også selv har lidt interesse i eller ved, at personen er. Nogen gange får man en snak igang og andre gange ikke - og det er helt ok og normalt. 

Hvis det hele virker uoverskueligt lige nu, kan du starte med at ringe til BørneTelefonen 116 111, hvor der sidder voksne klar til at snakke og guide dig

De bedste hilsner BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat