Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Er det en god karakter?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej pige på 15 år

Jeg vil starte med at sige, at det ikke plejerat være et problem, at komme i gymnasiet med de karakterer du får i skolen. Hvis du stadig er i tvivl, så kan du helt sikkert tale med en uddannelsesvejleder eller din klasselærer om det. De vil også kunne fortælle dig, hvad du skal fokusere på, for at blive endnu mere klar til gymnasiet.

Det er jo i 8. og 9. klasse, at man kigger på uddannelsesparathed og det indeholder altså også de sociale sider og modenhed. Mange føler sig usikre og bekymret for at blive vurderet. Tanken er at man så kan arbejde på de områder, som man har brug for at styrke.

Du skriver i dit brev, at du føler dig dum, når dine veninder får 10 eller 12 i karakter. Jeg kan godt forstå, at du kan føle det. Men en karakter i et fag siger ikke så meget om alle de andre ting, som man også er god til.

Jeg tænker, at det vigtigt at lære noget og føle sig godt tilpas i det. Nogle gange kan det hjælpe, at du fokuserer på processen omkring dine karakterer. Kan man måske rykke sig karaktermæssigt i løbet af skoleåret.

Dine karakterer vil højst sandsynligt ikke stige i alle fag, men det man måske i et enkelt eller to fag, hvor man har gjort en ekstra indsats. Det er den proces, jeg synes er rigtig vigtig og det er den der skal give én selvtillid.

Alle unge mennesker har forskellige udgangspunkter og interesser. Nogen kan få rigtig meget hjælp hjemme og nogen har det nemmere ved det faglige i skolen. Nogen passer den måde som lærerne underviser godt til og andre savner andre måder fra lærernes side. Så det er rigtig svært at skulle sammenligne karakterer med ens klassekammerater, fordi vi alle sammen har forskellige interesser og forudsætninger.

Du kan også spørge lærerne, hvad du kan gøre for at styrke karakterene. Det er også noget du kan tage dig med videre i gymnasiet, da det også har indflydelse på ens karakterer der.

Held og lykke

De bedste hilsner fra
BørneTelefonen

 

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat