Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

ensomhed og lavt selvværd…

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år

Tak for dit brev

Jeg forstår, at det med skolen fylder rigtig meget. både det med at følge med og at leve op til de forventninger der er. Du føler dig presset og det påvirker dig rigtig meget. Også det, at du synes, du vejer for meget, fylder hos dig. Faktisk påvirker de ting dig så meget, at du også får tanker om selvmord.

Der er ikke noget at sige til, at det kan være svært at finde ud af, hvad du skal gøre for at blive glad igen.

Jeg vil også gerne forsøge at hjælpe dig ved at komme med nogle ideer til, hvad du kan gøre for at blive mere glad.

Jeg tænker at det første skridt til at få det bedre igen, har været at sende dette brev. Det er et stort og vigtigt skridt! Du beder om hjælp. Nu skal du til at tage andet skridt, og det får mig til at tænke på, om dine forældre mon ved, hvordan du har det? Om du mon har talt med dem, eller en anden voksen, du er tryg ved ?

For jeg tænker at dit næste skridt kunne være at tale med en voksen, som du er tryg ved at fortælle om, hvordan du har det og hvilke tanker du går med. Så du ikke skal gå alene med at have det så skidt og blive ved med at få selvmordstanker.

Jeg tænker først og fremmest på en af dine forældre? Men det kunne også være en lærer? Så I kunne få en snak om det, som du synes er svært fagligt og det med, at du føler, at du skal præstere. Måske er du ikke den eneste i klassen der har det på den måde? Jeg hører fra mange andre, på din alder, at de også føler sig stresset over at skulle præstere. Et problem vi hører mere og mere om. Det kunne være at din lærer kunne tage en snak med hele klassen om det emne? Hvis det er svært selv at tage fat i læreren, så kunne din mor måske hjælpe med at I får aftalt en samtale.

Jeg ved det ikke, men gætter på, at hvis det blev bedre med skolen, så ville det også have positiv indflydelse på dit eget selvbillede ?

Når man er ked af det, så er det også nemt at blive mere utilfreds med hvordan man ser ud, hvordan man har det med din krop og hvordan man har det med sig selv og andre. Så hvis du kan blive mere glad igen, tænker jeg, at du også kan blive mere tilfreds med dig selv – igen.

Hvis du synes at det med at føle sig for tyk fylder, så tænker jeg, at det kunne det være en mulighed at få en snak hos sundhedsplejersken? Ikke at det måske lige kan ændre på din følelse af, at du føler dig for tyk… Men jeg ved at sundhedsplejersker har erfaring med at snakke med både piger og drenge om krop, vægt og følelser. Og samtidig får du også en professionel vurdering. Din lærer på skolen kan hjælpe dig med at få en aftale, hvis du synes det lyder som en god ide?

Det som jeg ser som vigtigt er, at vide hvornår man synes, det er godt nok. Det kan fx være, hvornår har du præsteret godt nok, hvornår er du god nok, …mon du kan følge mig i det? Lige nu lyder det til, at du hele tiden har forventninger til dig selv, men du ved ikke rigtig, hvornår du har nået målet. Det stresser og får en til at føle, at man aldrig er god nok. Derfor er det godt at være mere konkret om, hvornår det er godt nok, hvornår når du målet og hvordan. Det kunne være noget, som du kan gå igang med at skrive ned. Måske kan du gøre det sammen med dine forældre, så de kan støtte dig i den proces?

I forhold til selvtillid …Hvad mon du ellers er god til og hvad mon gør dig lidt glad ? Er der noget du interesserer dig for?

Jeg tænker på om, du kan bruge en halv time på at lave noget,du kan lide og er god til – hver dag? Gerne noget der ikke har med skolen at gøre? Den glæde du kan føle i den halve time – kan måske påvirke dit humør positivt?

Vil gerne komme med nogle råd til, hvordan du kan gøre noget for at få mere selvtillid og selvværd.

  • Fokuser på alt det, du rent faktisk er god og også supersej til, så du kan minde dig selv om det – at det ikke kun handler om, hvordan du ser ud. Jeg synes fx, at du er ret sej ved at skrive et brev hertil.
  • Gør noget, du kan li’- Ved godt at det kan være svært i forhold til, at du skriver at skolen fylder meget… Men en halv time hver dag gør en forskel…?
  • Er du vild med en interesse eller har du brug en ny? Sport, Tegne, danse, synge eller at lave mad? Kast dig over ting du elsker, så du kan blive rigtig glad indeni. Når du er glad, taler du også pænere til dig selv, og dine succesoplevelser. Det booster din selvtillid og dit selvværd
  • Snak med dine veninder
    Du er helt sikkert ikke alene om at have det svært med selvtilliden og selvværdet…. Nogle skjuler det bare bedre end andre. Snak med dine allerbedste veninder, som du stoler på, og fortæl dem, hvordan du har det. Måske har de det på helt samme måde eller også ved de lige præcis, hvordan de skal få dig i bedre humør.

Mon det er nogle råd du kan bruge ?

Jeg håber at mit svar kan give dig ideer til, hvad du kan gøre for at få det bedre.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat