Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

At være “sig selv”

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

 

Kære dreng på 16 år.

Mange tak for dit meget fine og reflekterede brev. Det lyder til du tænker rigtigt meget og jeg synes det er supersejt, du har skrevet herind for at få hjælp.

Du er bevidst om, at tankerne søger efter problemstillinger eller kommer til at se problemer, hvor der måske ikke er et problem.. Problemet blivermåske så, at det kan være svært at se de positive og mere lette ting i livet. Der er masser af problemer i verden, som vi så gerne vil finde løsninger til - og måske endda løsningen. Sådan er verden og vi mennesker efterhånden skruet sammen, og det kan hjælpe os til hele tiden at udvikle os, og også at vi laver fejl - sådan er det også, når man er en der vil gøre en forskel. Men at tænke i løsninger på problemer konstant kan få en til at se verden som et noget dystert sted, og der er rigtig mange ting, som er helt fantastiske her på vores klode og blandt mennnesker og andre beboere på planeten. Måske kan du træne din hjerne til at nogen ting ikke behøver eller bør/skal ikke problematiseres. Måske glemme det lille ...'men', som du måske automatisk sætter på dine tanker eller meninger, så det 'men' bliver det, der fylder hele lærredet på et fantastisk maleri, en film, en tur ud, en pige, en ven eller hvad det nu kan være, at man tænker over.  Måske kender du til sætninger, som går noget i denne retning; 'Det var en god fest, men....' - Det var en god film, men... - Hun ser godt ud, men...- Jeg ser  godt ud, men...' Mon du kan følge mig i det med det lille 'men' og give dig selv lov til at nyde det, uden 'men'? 

Hvis det går dig meget på, så er det vigtigt, at du får talt med nogen om hvordan du går og har det, så du kan få noget hjælp til at vende den negative spiral af tanker, så du ikke er så hård ved dig selv. 

Du skriver, at du har svært ved at snakke med nogen om hvordan du har det, da du ikke føler de vil forstå dig og du er bange for at de vil dømme dig.

Jeg kan se du er rigtig god til at formulere dig på skrift - så jeg tror godt du vil kunne forklare det på en måde så det kan forståes. Jeg synes i hvert fald, at du beskriver rigtigt tydeligt hvordan du går og har det.

Kan du tale med dine forældre om hvordan du har det eller de måder, du tænker om tingene? Eller ville du evt. kunne vise dem det brev du har skrevet herind og mit svar?

Jeg tænker også, du kan prøve at tage fat i en god lærer, som du har det godt med eller måske skolepsykologen hvis der er sådan en tilknyttet den skole du går på? Det er nu meget almindeligt for teenagere at have tanker omkring hvordan andre opfatter dem, men det lyder til at det er i en sådan grad at det påvirker din trivsel - og så kunne det være godt at undersøge muligheden for at få professionel hjælp fra en psykolog eller lignende til at "vende" de negative og kritiske tanker du får, til nogle mere positive. 

Så har du evt. en god lærer du kan snakke med? En der kender dig og som kan hjælpe dig og give dig nogle gode råd omkring i de sammenhænge  (fx i skolen) som du synes er svære? 

Hvis du har brug for at øve dig i at snakke om det, så kan du  også ringe til børnetelefonen 116111 og snakke med en af os . Vi kan måske finde frem til noget sammen, så du ved, hvad du kan gøre, for at tænke pænere om dig selv, øge sit selvværd og blive bedre til at slappe af når du er ude blandt mennesker. 

Jeg tror på ,at du kan lykkes med at snakke om hvordan du har det - og finde nogle søde voksne, der vil støtte dig og hjælpe dig til at få lidt ro på alle tankerne.  

Rigtig meget held og lykke.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

 

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat