Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Angst for andres tanker

Hej 🙂

Jeg er en pige på 14 år, der går i 8. klasse.

Jeg tænker alt for meget på hvad folk tænker om mig, i stedet for hvad jeg tænker om mig selv. Jeg ved godt at det er dumt og forkert, og det er ikke sådan mega voldsomt, eller opmærksomhedskrævende.

Jeg er en meget stille og rolig pige, har det godt til hverdag, klarer mig fint i skolen og alt det der. Men alligvel har det altså taget lidt styringen over min hverdag.

Jeg ved godt hvorfor jeg har det sådan, og hvor det kommer fra, nemlig helt simpelt tidligere indirekte mobning og isolation fra min tidligere klasse. Efter at have været igennem de ting, har det sat et meget stor præg på mit liv nu, og hvordan jeg lever til hverdag.
 
Selvom at jeg godt ved at jeg ikke burde tænke så meget over det, stopper det mig rigtig tit i at gøre ting. Selv de ting jeg allermest har lyst til, tør jeg ikke at udføre, fordi jeg er bange for hvad folk vil tænke, og sige om mig bag min ryg.

For eksempel spiller jeg klaver. Jeg elsker det, og har gjort det siden 3. klasse. Jeg ved at jeg er okay god, og kan de ting jeg skal, men alligevel har jeg ikke lyst til at optræde eller vise det for andre.

Jeg tør dårligt nok købe nyt tøj, fordi jeg er bange for hvad alle andre vil tænke om det, og snakke om bag min ryg.

Alt dette er en dårlig kombination af lavt selvværd, generthed og angst for hvad andre tænker.

Alle 3 ting ved jeg med sikkerhed at de kommer fra de ting jeg har været igennem tidligere, men jeg ved ikke hvordan jeg kommer videre.

Hvordan jeg slipper af med angsten, og hvordan jeg får bygget min selvtillid op igen.
 
Derfor vil jeg høre dig om du har nogle råd eller vejledning til hvad jeg skal gøre?

Jeg har overvejet om jeg burde søge psykologisk hjælp, eller hvad jeg skal stille op.

Det er ved at tage fuldstændigt over, og har fået mig til at pakke mig helt sammen. Jeg lukker ingen ind, og hat aldrig rigtig gjort det, og har derfor ikke nogle venner/veninder jeg vil gå til med det her..

Jeg håber virkelig at I kan hjælpe mig,

knus fra Mig 🙂

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære du
Tusind tak for dit brev. Hold da op, hvor er det imponerende, at du kan se det hele så klart. Du kan både gennemskue, hvad der er svært for dig og samtidig kan du også gennemskue, hvorfor det er svært for dig. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at du må have en kæmpe indsigt i dig selv og dine tanker. Det er en meget stor styrke du besidder. Den styrke tænker jeg, kan være med til at du kan komme godt igennem dét, der er svært lige nu.
Jeg vil i mit svar til dig give dig nogle ideer til, hvad du kan gøre.
Du skriver, at det er indirekte mobning og isolation fra din klasse, der har gjort, at du har det svært nu. Det lyder som om, du er kommet rimelig godt igennem det og har det bedre i dag end den gang. Jeg ved, at der er mange der tidligere er blevet mobbet, som bærer rundt på nogle ting, der stadig er svært, selv om mobningen ligger noget tid tilbage. Her på http://www.bornetelefonen.dk/raadgivning/BorneBrevkassen/Mobning%20og%20drillerier.aspx kan du finde breve fra nogle andre, der har skrevet om mobning. I nogle af brevene vil du også kunne finde eksempler på, hvordan det påvirker ens selvværd, når man bliver eller er blevet mobbet. Det skriver jeg ikke til dig for at tage modet fra dig men for at vise dig, at din reaktion er helt normal. Andres breve vil jo ikke kunne hjælpe dig direkte men nogle gange er det rart at vide, at man ikke er den eneste, der er blevet meget påvirket af at blive mobbet eller opleve mobning.
Jeg kan forstå på dit brev, at du har skiftet klasse og jeg får det indtryk, at det har betydet noget godt for dig i forhold til mobningen. Det er vigtigt, at du får mulighed for at arbejde videre med dig selv og også får hjælp til det, så du kan blive en pige med tillid til dig selv og til dine evner.
Du skriver, at du har overvejet at søge psykologhjælp. Det synes jeg lyder som en rigtig god idé. I nogle kommuner kan skolepsykologen være en god støtte. Det kan også være, at der i den kommune hvor du bor, findes grupper for børn og unge, der har oplevet noget i stil med dét, du har oplevet. Det kan du evt. tale med skolepsykologen om, hvis du har lyst til det. Hvis du gerne vil i kontakt med skolepsykologen, sker det igennem din lærer. Du selv eller dine forældre kan også ringe til det, der hedder PPR i kommunen. De vil også kunne fortælle dig, hvad du kan gøre for at få kontakt til en psykolog. PPR står for Pædagogisk, Psykologisk Rådgivning. En anden mulighed er, at du kan få en henvisning til en psykolog igennem din læge. Din læge vil måske også have nogle ideer til, hvilken psykolog der kunne være god for dig.
Har du tænkt på skolens sundhedsplejerske? Hun vil også kunne tale med skolepsykologen eller med din lærer om, hvordan du kan få hjælp og støtte. Hvis du kender sundhedsplejersken i forvejen, kan det måske være nemmere at tale med hende om det. Når børn og unge er hos sundhedsplejersken spørger hun også om, hvordan man trives og har det. Så det kan jo være, at du faktisk allerede har talt med sundhedsplejersken om det. Hvis du ikke ved, hvornår sundhedsplejersken er på din skole, kan du spørge på kontoret.
Jeg bliver nysgerrig efter, om dine forældre ved, hvordan du har det? Jeg ved, at nogle børn synes det er svært at tale med forældrene om det. Hvis du har været igennem en periode med mobning og dine forældre har været bekymrede for dig, er det måske svært for dig at sige til dem, at du stadig er påvirket af mobningen. Er det mon noget, du kan genkende? Jeg tænker på, om du mon ville kunne vise dem dit brev og måske også svaret? På den måde kan det måske blive nemmere at få fortalt til dem, hvis du altså har lyst til det.
Du skriver, at du dårligt nok tør købe nyt tøj, fordi du er bange for, hvad andre vil tænke om det. Det tænker jeg er et tegn på, at din selvtillid er blevet påvirket, som du også selv skriver det. Nogle gange kan vi bygge vores selvtillid op ved at tænke på de ting vi kan gøre og ikke kun de ting, vi ikke kan gøre. Du skriver, at du klarer dig fint i skolen. Jeg forestiller mig, at du fx ikke er bange for at række hånden op. Det at række hånden op i timerne er for nogle rigtig svært. Måske vil det hjælpe dig, hvis du inden du lægger dig til at sove, tænker på de ting, som du har gjort i løbet af dagen, uden at det har gjort dig bange. g også de ting, du gjorde selvom du var bange. På den måde kan du vise dig selv, at du tør en masse ting. Jeg tænker, det er vigtigt, at du også fokuserer på det du tør gøre og ikke kun på det, du ikke tør gøre.  
Jeg vil også gerne prøve at give dig nogle tanker om det med dit klaverspil. Det håber jeg er ok. Du skriver, at du elsker det, og at du har gjort det siden 3. klasse. Du skriver også, at du ved, at du er okay god, og at du kan de ting du skal. Jeg kan godt forstå, at det alligevel må være svært for dig at optræde eller vise det for andre. Jeg bliver nysgerrig efter, hvordan dit forhold til din spillelærer er? Hvis du har et godt forhold til ham/hende, kan han/hun måske støtte dig i, at du tør stå frem? Nogle gange bliver der holdt sommerafslutning, hvor dem, der går til musikundervisning spiller en koncert. Er det sådan, der hvor du går? Jeg ved ikke, om det er muligt for dig, men måske kunne I lave en aftale om, at du kunne spille, hvis du har mod til det? Din spillelærer kunne måske støtte dig ved, at det fx ikke stod i programmet, men at der var plads til, at du kunne spille et stykke musik, hvis du har mod til det.
Nu har jeg givet dig nogle forskellige ideer til, hvad du kan gøre. Jeg har også stillet dig en masse spørgsmål, som du måske har lyst til at svare på. Det kan også være, at du har brug for at tale mere, om nogle af ideerne. Du er altid meget velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111. Her kan du få en god snak. Hvis det vil være en hjælp for dig, kan du læse brevet og evt. også svaret højt, eller fortælle idnr. til dit brev. Så kan rådgiveren gå ind på hjemmesiden og finde dit brev og mit svar.

 Jeg vil ønske dig super meget held og lykke med, at du får større selvtillid og kommer til at være mere tryg ved, at det du gør, er okay og at du er en fantastisk pige.
Kæmpe knus og kram fra BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør YouTuber og influencer Emilie Briting og 17-årige Martha tale om at sige det højt, hvis man har det svært, og hvem man kan gå til.

Hjælpesætning
Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok!

Hvilken sætning hjælper dig?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat